U sklopu 28. Terezijane, manifestacije koja slavi bogatu povijest i kulturnu baštinu Bjelovara, zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić najavio je projekt koji bi mogao postati novi simbol najznačajnije bjelovarske manifestacije – caričinu krunu.

– Hoće li kruna postati novi simbol Terezijane?, upitao je Brajdić, ističući značaj ovog projekta.

– Naglasio bih kako je u izradu krune bila uključena bjelovarska pamet i bjelovarske vrijedne ruke, od bravara, električara, statičara, do metalurga, dizajnera, itd. Postavljanje je odobreno od strane konzervatora i sve je odradila struka, vodeći računa o svakom detalju, rekao je.

Projektnu dokumentaciju izrade Glavnog i Izvedbenog projekta izradio je Tomislav Prgin iz tvrtke Projekt d.o.o., dok su izvedbeni dio realizirali Andrej Raknić iz Studija DA, Marin Pašalić iz Mp Global Mont d.o.o., te Stjepan Kusturin iz tvrtke Rotor d.o.o.

– S obzirom da je Bjelovar jedan od najmlađih hrvatskih gradova, koji nema utvrde, dvorce, rijeku ili more, moramo osmišljavati vlastite posebnosti i prepoznatljivosti. Cilj je da caričina kruna postane simbol Terezijane, a hoće li biti tako, vidjeti ćemo prema reakcijama sugrađana i posjetitelja, zaključio je Brajdić.