U Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ u Bjelovaru svečano je otvorena izložba „Rapsodija svile i čipke“, organizirana od strane članica Udruge žena Gudovac. Manifestacija, koja se ponavlja u Bjelovaru, ima za cilj očuvanje tradicije svilarstva i čipkarstva bjelovarskog kraja. Izložba je otvorena za posjetitelje od 3. do 19. lipnja.

– Sve je rad članica naše udruge, od uramljivanja slika do izrade nakita. Sve su to naše ruke napravile, svaka od nas je zadužena za nešto i uz prekrasno zajedništvo izradimo jako lijepe predmete, rekla je predsjednica ove vrijedne udruge, Vesna Belošević.

Udruga žena Gudovac započela je svoje aktivnosti vezane uz izradu čipke 2017. godine, kada su organizirale radionicu čunčanja, tehnike koja je privukla 14 žena.

 – Meni je jako bila interesantna ta tehnika čunčanja, no samo četvero nas je uspjelo savladati tu tehniku koju njegujemo do danas i usavršavamo se svakim danom i svake godine. Izložbi čipki je sigurno bilo preko deset jer svake godine održavamo barem jednu, istaknula je Belošević i dodala kako sama izrada nije laka.

– Treba biti jako dobro skoncentriran, opušten i smiren i onda sve ide jer ta sama tehnika, ti lančići, memice, kružići se moraju, što mi kažemo, voziti. Mora se moći zategnuti, napraviti pravi čvor. Ako to nije dobro, možemo samo uzeti škare, prerezati i krenuti ispočetka. Za svaki ovaj rad, od najmanjih naušnica, potrebno je sat do dva rada, a za velike ogrlice ili kravatu koju isto želimo promovirati kao našu hrvatsku kulturnu baštinu za to je sigurno potrebno osam sati rada. Ne rade žene to odjednom nego između svojih kućanskih poslova i navečer umjesto gledanja televizije one čunčaju, pojasnila je Belošević.

U sklopu izložbe „Rapsodija svile i čipke“, 11. lipnja bit će predstavljena cjelokupna Udruga žena Gudovac. Osim svile i čipke, građani i posjetitelji imat će priliku upoznati i druge sekcije udruge. Predstavljanje će obuhvatiti dramsku skupinu, lutkarsku sekciju, oslikavanje torbi, izradu nakita od drveta i perli te Gudovačku pisanicu. Svaka sekcija predstavlja poseban aspekt rada članica udruge, čime se želi pokazati širina i raznolikost njihovog kreativnog izražavanja.

– Pozivam sve građane koji žele, prate i vole ručni rad da dođu i pogledaju našu izložbu u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar koja je od 3. do 19. lipnja i da nam se pridruže 11. lipnja u 18 sati kada će biti prezentacija cjelokupnog rada Udruge, pa možda pronađu djelić sebe u nečemu u čemu bi oni mogli iskazati svoju kreativnost. Mi ih jedva čekamo da dođu i da nas bude što više pada uživamo svi zajedno, uputila je poziv Belošević.