Nakon završene konstrukcijske obnove, povijesna zgrada Sokolskog doma, poznata Sokolana, spremna je za potpuni zahvat obnove. Radove će izvoditi tvrtka Crotal, koja je odabrana putem javnog natječaja. Vrijednost ugovora, uključujući radove i nadzor, iznosi više od 5 milijuna eura.

Gradonačelnik Dario Hrebak svečano je najavio početak radova, ističući značaj ove zgrade za grad Bjelovar.

– Sokolana je mjesto na kojem su započeli prvi sportski koraci u Bjelovaru. Povijesna zgrada, zaštićeni spomenik kulture, izgrađena početkom 20. stoljeća po nacrtima arhitekta Dioniza Sunka, zaslužuje biti obnovljena u punom sjaju, rekao je Hrebak.

Zgrada je već prošla konstrukcijsku obnovu nakon oštećenja uzrokovanih potresom, za što je izdvojeno milijun eura iz Fonda solidarnosti. Nova faza obnove uključuje sveobuhvatno uređenje, financirano sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, čime se osigurava cjelokupna restauracija zgrade.

Radovi će obuhvatiti restauraciju pročelja, postavljanje nove stolarije te energetsku obnovu koja uključuje instalaciju dizalica topline i fotonaponske elektrane. Unutrašnjost zgrade bit će prilagođena gimnastičkim potrebama, s ciljem stvaranja moderne gimnastičke i atletske dvorane. Oprema za dvoranu koštat će više od 500 tisuća eura, što je također pokriveno sredstvima Ministarstva turizma i sporta.

Hrvoje Malčić iz tvrtke M Plan, partnera u projektu, istaknuo je važnost obnove za grad Bjelovar:

– Ovaj jedinstveni objekt ne samo da će zadovoljiti suvremene standarde, već će pružiti i sve potrebne kapacitete za gimnastička natjecanja i druge sportske aktivnosti.

Sokolanu će koristiti tri škole te brojne sportske udruge, čime će postati centralno mjesto za razvoj gimnastike i atletike u Bjelovaru. Gradonačelnik Hrebak dodao je kako će zgrada biti osvijetljena noću, što će dodatno naglasiti njen povijesni značaj i ljepotu.

Radovi bi trebali trajati deset mjeseci, a planirano je da se završe do proljeća 2025. godine.

– Bjelovarčani će biti iznenađeni količinom građevinskih radova koji će se odvijati tijekom ove godine, zaključio je Hrebak, najavljujući mnogobrojne projekte koji će transformirati grad u narednom periodu.

Osim obnove Sokolane, planiraju se i radovi na izgradnji novih objekata poput državnog arhiva, studentskog doma i bjelovarskih termi, što čini Bjelovar gradom u kojem se provode značajna ulaganja u infrastrukturu i razvoj.