Društvo multiple skleroze Bjelovarsko-bilogorske županije u srijedu, 29. svibnja, obilježilo je Svjetski dan multiple skleroze nizom događanja u središtu Bjelovara. Cilj manifestacije bio je podizanje svijesti o ovoj kroničnoj bolesti te pružanje podrške oboljelima i njihovim obiteljima.

Program je započeo okupljanjem sudionika na Veleučilištu u Bjelovaru, nakon čega je uslijedilo predavanje dr. med. spec. neurologinje Tihane Gržinčić pod nazivom “Multipla skleroza – rano učinkovito liječenje”. Predavanje je istaknulo važnost pravovremenog prepoznavanja simptoma i adekvatnog liječenja kako bi se usporilo napredovanje bolesti i poboljšala kvaliteta života oboljelih.

Predsjednik Društva multiple skleroze Bjelovarsko-bilogorske županije, Bojan Blažević, istaknuo je važnost ovakvih događanja:
– Trenutno društvo multiple skleroze Bjelovarsko-bilogorske županije broji 92 člana. Po statu Udruge svi naši članovi su oboljeli od multiple skleroze. Iako je stvarni broj oboljelih u županiji veći, ovo su članovi koji su registrirani kod nas i preko naše udruge ostvaruju svoja prava. Najčešće im pomažemo oko stacionarne rehabilitacije i osiguravanja nekih prava te usmjeravanja prema institucijama gdje mogu ostvariti dodatna prava. Pružamo i osobnu asistenciju za članove s najtežim oblicima invaliditeta.

Na pitanje o najvećim izazovima s kojima se oboljeli suočavaju, Blažević je istaknuo:
– Trenutno je najteže ostvarivo pravo stacionarna rehabilitacija. Imamo velik broj odbijenih zahtjeva, a mnogi članovi dugo čekaju na rehabilitaciju. Nadamo se pozitivnim pomacima u tom pogledu. Psihološka podrška također je iznimno bitna. Surađujemo sa psiholozima i psihijatrima koji vode radionice za naše članove, što pomaže u smanjenju straha i stresova povezanih s bolešću.

Gradonačelnik Bjelovara, Dario Hrebak, također je podržao ovu inicijativu:
– Imamo odličnu suradnju s Županijskom udrugom oboljelih od multiple skleroze. Grad Bjelovar putem natječaja pruža financijsku i materijalnu pomoć, te sudjelujemo u obilježavanju Svjetskog dana multiple skleroze. Multipla skleroza je bolest s tisuću lica, nepredvidiva i kompleksna. Važno je da se dijagnoza postavi što prije kako bi se mogla pružiti učinkovita pomoć oboljelima. Naša uloga je podrška kroz financijsku pomoć i sudjelovanje u ovakvim akcijama.

Dr. Tihana Gržinčić, spec. neurolog i voditeljica odjela u Općoj bolnici Bjelovar, naglasila je ključne aspekte multiple skleroze:
– Multipla skleroza je upalna kronična bolest središnjeg živčanog sustava koja obično pogađa osobe u dobi od 25 do 35 godina, češće žene. Bolest se često manifestira optičkim neuritisom ili poremećajima hoda. Rana dijagnoza i učinkovito liječenje ključni su za održavanje kvalitete života oboljelih. Svi lijekovi dostupni u Europi dostupni su i u Hrvatskoj. Važno je brzo postaviti dijagnozu i započeti liječenje visoko učinkovitim lijekovima.

Nakon predavanja, uslijedila je foto potraga u središtu grada, nastup Bjelovarskih mažoretkinja te prigodno druženje članova Udruge i gostiju na adresi Masarykova 8.