Treću godinu zaredom, Tehnička škola Bjelovar može se pohvaliti najboljim građevinskim tehničarem u Hrvatskoj. Ove godine titulu je ponio maturant Fran Drljača, koji je na natjecanju WorldSkills Croatia 2024. osvojio prvo mjesto. Osim njega, škola se može pohvaliti i Anamarijom Kovač, državnom prvakinjom u poznavanju programa AutoCad.

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak ugostio je Frana i Anamariju te njihovog mentora Ivana Peića i ravnatelja škole Darija Malogorskog kako bi im čestitao na izvanrednim uspjesima. Uz pohvale, gradonačelnik im je poželio sreću u daljnjem školovanju, ističući nadu da će se, nakon završetka obrazovanja, vratiti u svoj rodni grad.

-Mi u gradu Bjelovaru zaista želimo promicati izvrsnost. Ovi sjajni mladi ljudi, zajedno sa svojim mentorima i ravnateljem, najbolje su što naš grad ima za ponuditi. Tehnička škola Bjelovar je jedna od najboljih u Hrvatskoj, a smjer građevinskog tehničara iz godine u godinu ostvaruje vrhunske rezultate. Imamo izuzetno talentiranu djecu i ponosni smo što to možemo pokazati. Iako su sportaši, umjetnici i kulturnjaci često u prvom planu, odlučili smo istaknuti ove uspjehe naših učenika, rekao je gradonačelnik Hrebak.

Gradonačelnik je istaknuo kako za ovakve rezultate učenici imaju pravo na određenu naknadu, koja, iako ne velika, predstavlja znak pažnje i podrške njihovom trudu. Pozvao je sve učenike da budu marljivi, slušaju svoje nastavnike i mentore, te da nastave postizati izvrsne rezultate.

-Sretni smo što imamo mlade ljude koji će nakon školovanja moći pronaći kvalitetne i solidno plaćene poslove u Bjelovaru. Jedna američka kompanija već zapošljava ovakve kadrove i pokazuje velik interes za naše stručnjake. Ipak, želim im da slijede svoje snove i ambicije, ali se nadam da će se jednog dana vratiti u naš grad, zaključio je gradonačelnik Hrebak.

Anamarija Kovač za natjecanje se pripremala od listopada i u svoj uspjeh uložila je jako puno priprema i truda.

Fran Drljača za ovo natjecanje se pripremao od listopada prošle godine, a osim stečenog znanja u školi imao je i dodatne pripreme.

– Natjecanje se sastoji od šest modula. Najprije je bilo potrebno skicirati sve na papir i izmjeriti. Potom smo sve izračunali, uključujući zadano opterećenje, djelovanje težine same grede i vjetra. Zatim je bilo potrebno dimenzionirati za zadanu statičku shemu i nacrtati u AutoCAD-u. Tu smo crtali sve što smo izračunali za optimizirane presjeke, a na kraju izračunali potrebnu količinu materijala i to prezentirali povjerenstvu, rekao je o natjecanju Drljača.