Bez brzog, širokopojasnog interneta danas nema razvoja, a s obzirom na to da operateri bježe od ulaganja u infrastrukturu širokopojasne mreže  u manjim gradovima i ruralnim sredinama zbog neisplativosti, jedina mogućnost da i te sredine dobiju vrhunsku infrastrukturu širokopojasnog pristupa internetu na drugi način. Upravo to je uspjelo Gradu Čazmi i općinama Štefanje, Ivanska, Berek i Velika Trnovitica  koje će zahvaljujući sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iznosu od  4.635.569,49 eura i ulaganju tvrtke OPTIX infrastructure d.o.o. dobiti do sredine 2026. godine super brzi internet. Danas je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak ugostio načelnike iz Štefanja, Ivanske i Bereka i predstavnike tvrtke OPTIX infrastructure koji su pobliže predstavili sam projekt.

– Internet nam je važan itekako za razvoj ne samo naših domaćinstava, već i naše privrede, tako da mislim da je to dobro da smo u ovoj fazi, da konkretno već govorimo o tome da ćemo imati širokopojasni internet u našim sredinama, rekao je na početku gradonačelnik Pirak podsjetivši da su u početku planiranja ovog projekta uz  Čazmu i četiri općine bili još i Grad Garešnica i općina Hercegovac koji su u međuvremenu odustali i sada ostali bez mogućnosti dobivanja širokopojasne infrastrukture u svojim sredinama.

Na sastanku je predsjednik strateškog odbora Optixa Neven Kaić  predstavio  projektni tim i tijek provođenja ovog važnog infrastrukturnog projekta te najvažnije činjenice. Ono što je važno za naglasiti Optix će izgraditi infrastrukturu dok će građani ugovore za korištenje ove mreže potpisivati s postojećim operaterima.

– Mi nećemo nuditi građanima ni internet ni televiziju. Mi ćemo zapravo izgraditi infrastrukturu i dogovorit ćemo ugovore koji će biti regulirani od strane HAKOM-a s HT-om,  A1, Telemachom ili bilo kojim drugim, pa čak i nekim novim koji možda nastane tu na području Čazme. Građanima će oni moći ponuditi uslugu pristupa internetu, a mi ćemo mu iznajmiti infrastrukturu. To je model. No, ono što je prednost za građane da će sad  konačno imati infrastrukturu ispred svojih parcela. Mi ne ulazimo na parcelu, jedino što ćemo tijekom projekta mi davati na potpis suglasnost zainteresiranima da im provedemo priključak na fasadu koji će biti besplatan i kojeg ako ne žele ne moraju prihvatiti, pojasnio je Kaić.

Početak konkretnih radova na terenu očekuje se u proljeće 2025. Godine, a radovi moraju biti završeni do sredine 2026. godine.

–  Praktički će korisnici ovdje moći dobit čak i bolju uslugu nego jedan dobar dio dijelova Grada Zagreba jer će tehnologija biti sad nabavljena, dakle najnovija. Svugdje gdje mi gradimo će doći najnovija generacija opreme i samo će ovisiti o tome što će operator reći koliko to košta i hoće li netko od korisnika htjeti to ugovoriti. Tehnološki će biti izvedivo bilo što, kazao je Kaić.