Od 19. do 25. svibnja Bjelovar je ponovno bio velika pozornica češke nacionalne manjine koja je održala svoje 22. Dane češke kulture. Ovu manifestaciju pokrenula je Češka obec Bjelovar, a poslužila je i ostalim češkim društvima kao ogledni primjer kako se čuva i prenosi svoja baština.

Brojna događanja ispunila su lokacije u Bjelovaru, a posebno je bilo svečano u subotu kada je središtem grada prošla povorka sudionika predvođena povijesnom postrojbom Bjelovarski graničari husari te čeških društava.

Nakon prigodnog programa u kojem je uz češka društva nastupio i soubor „Vonica“ iz Zlina u Republici Češkoj, a oko paviljona svoje su češke specijalitete pripremale vrijedne članice, goste je u Gradskoj upravi primio Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika.

‒ Drago mi je da ste u uzvratnom posjetu Bjelovaru. Prošle godine kod vas je bila naša Češka obec i izaslanstvo Grada te su mi prenijeli samo riječi hvale kako ste ih ugostili te se nadamo da ćete se i vi tako osjećati kod nas ‒ poručio je Brajdić te zahvalio Miruški Lončar, predsjednici Češke obeci na svemu što ona sa svojim društvom radi ‒ Toliko smo povezani i dijelimo sve u ovom gardu da ne osjećamo da je netko manjina ili većina i to je temelj dobrog života ‒ poručio je Brajdić.

Miruška Lončar zahvalila je na prijemu te istaknula kako je Češka obec sastavni dio kulturnog života Bjelovara te da nijedna veća manifestacija ili događanje ne može proći bez ovog društva. Zahvalila je i gostima iz Češke, ali i Veleposlanstvu Češke Republike, saborskom zastupniku Vladimiru Bileku, županu Marku Marušiću, gradonačelniku Dariju Hrebaku, Savjetu za nacionalne manjine Republike Hrvatske te Savezu Čeha koji su bili pokrovitelji ovogodišnje manifestacije.

Nakon ručka i druženja, gosti uz Češke imali su kratki obilazak Bjelovara i Bilogore te su tom prigodom posjetili tradicionalnu Gulašijadu u Velikom Trojstvu gdje ih je pozdravio i načelnik Marko Kutanjac, a obilazak su zavrili u Izletištu i vinariji Vinia u Puričanima. (sk)