Od danas do nedjelja Općina Veliko Trojstvo obilježava Dan općine. Prije svečane sjednice Općinskog vijeća odana je počast poginulim braniteljima kojih se odmah na početku svog svečanog govora prisjetio i načelnik Marko Kutanjac.

Podsjetio je prisutne na važnost sjećanja na branitelje Domovinskog rata, posebno 15 branitelja iz općine koji su dali svoje živote za Hrvatsku. U njihov spomen, prostor posvećen braniteljima preseljen je u Kulturni centar. Veliko Trojstvo ove godine slavi stotu obljetnicu Kulturno umjetničkog društva Veliko Trojstvo i Planinarskog društva Bilogora Bjelovar. U čast KUD-a organiziran je koncert plesnog ansambla Lado, dok će Planinarsko društvo ugostiti Dan hrvatskih planinara, pripremajući bogat program za brojne goste i uzvanike. Načelnik je istaknuo niz demografskih mjera koje općina provodi kako bi zadržala mlade obitelji i omogućila im kvalitetan život. Općina subvencionira vrtiće, dodjeljuje potpore učenicima, studentima, poduzetnicima i poljoprivrednicima te brine o starijim stanovnicima kroz projekt “Zaželi”, koji zapošljava osobe za pomoć starijima. Infrastrukturni projekti također su bili u fokusu govora. Obnovljen je kulturni centar, uređen dječji vrtić i osnovna škola sa sportskom dvoranom. Planira se modernizacija cesta i javne rasvjete, a društveni dom u Malom Trojstvu i igrališta su također obnovljeni. Turistička ponuda općine dobit će novi zamah s projektom modernog muzeja “Valorizacija kulturne i prirodne baštine Bilogore”, vrijednim 1,2 milijuna eura. Načelnik je naglasio kako će ovaj projekt dodatno unaprijediti turističku ponudu općine.

Kutanjac je zahvalio svima koji su doprinijeli realizaciji projekata, uključujući vijećnike, suradnike, građevinske tvrtke i vatrogasce. Posebno je istaknuo važnost zajedništva i suradnje s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, Gradom Bjelovarom, Vladom RH i ministarstvima. Na kraju, načelnik je pozvao sve žitelje i goste da sudjeluju u proslavi Dana općine i Dana župe Presvetog Trojstva, naglašavajući zajedništvo i napredak kao temelj razvoja Velikog Trojstva.

Posebno se Kutanjac osvrnuo na projekt uređenja Kulturnog centra: „Ovo je bila stara ruševna zgrada koja je izgrađena davne 1800. godine koju smo pretvorili u ljepoticu u samom središtu mjesta. Projekt vrijednosti milijun eura financiran je europskim sredstvima iz Programa ruralnog razvoja. Jedan multifunkcionalni prostor koji će služiti za rad udruga, vrtića, osnovne škole i svih mještana općine. Završetkom ovog projekta završili smo ovu priču ovog prekrasnog kompleksa“, kazao je Kutanjac.

Uz načelnika Dan općine čestitali su izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, predsjednik Općinskog vijeća Velikog Trojstva Miljenko Kurevija,  načelnica općine Zrinski Topolovac Jasna Mikles Horvat te bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.