U utorak, 21. svibnja, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zajedno s ostalim kandidatkinjama i kandidatima na europskim izborima s liste HDZ-a sudjelovao je na predstavljanju kandidata u Bjelovaru.

Program HDZ-a za parlamentarne izbore zove se „Hrvatska snažna i važna“. Na  listi se nalaze četvero aktualnih zastupnica i zastupnika, četvero bivših zastupnica i zastupnika , dvoje bivših ministara,  jedan  predsjednik Hrvatske zajednice županija i jedan gospodarstvenik. Plenković je naglasio kako je cilj politikom modernog suverenizma kapitalizirati osnaženi međunarodni položaj Hrvatske, prije svega za gospodarski i socijalni standard građana koji se, kako je rekao,  kontinuirano povećava u mandatima Vlade HDZ-a. Pohvalio se kako je prema podacima DZS-a prosječna plaća u Republici Hrvatskoj sada 1326 eura, što znači da je ona u odnosu na listopad 2016. kada je postao predsjednik Vlade u prvom mandatu ona porasla za 575 eura te da je realan rast plaća s obzirom na inflatorne pritiske u tom razdoblju čak 37,5 posto. Istaknuo je da je Vlada mjerama koje je poduzimala na nacionalnoj razini, osobito u suzbijanju različitih kriza od posljedica pandemije, pa zatim velikih posljedica ruske agresije na Ukrajinu, ekonomske krize, energetske krize, socijalnih tenzija, inflatornih pritisaka uspjela očuvati socijalnu koheziju u hrvatskom društvu, a jednako tako ostvarit strateške ciljeve kao što je punopravno članstvo europodručja i Schengenskog prostora. Dodao je kako Hrvatsku nijedna vanjska, ekonomska ili financijska kriza više neće ugroziti na način da bude potpuno izolirana, nego sada imamo mehanizme podrške koje nam osigurava dublja integracija u Europskoj uniji. Do sada je, kako je Plenković rekao,  Hrvatska povukla 22,5 milijarde eura europskih sredstava, a u europski proračun uplatila  oko 6 milijardi što je plus od 14,5 milijardi eura.

– To je posebno važno ovdje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, gdje smo, primjerice podržali projekte iz domene turizma kao što su  Terme Bjelovar i Daruvarske toplice. U Grubišnom Polju novo podzemno skladište plina. U Daruvaru, jedan od četiri izgrađena veteranska centra. Veliki napredak je u izgradnji brze ceste od Farkaševca do Bjelovara. Radovi itekako napreduju i planira se nastavak dalje od Bjelovara prema Virovitici i kasnije prema Terezinu Polju, što je jedan krak Podravskog ipsilona. U Bjelovaru je  je uloženo i u obnovu ovoga Doma kulture gdje se nalazimo. Donesena je odluka o novoj zgradi Državnog arhiva. Podržani su napori da bjelovarska bolnica riješi pitanje dva kredita koje je ostavio aktualnom županu bivši župan. Upravo je naša Vlada ta i država koja je preuzela financiranje tih kreditnih obveza. Ovo su samo neki od primjera kako smo naš osnaženi međunarodni položaj unutar Europske unije, jaču fiskalnu poziciju hrvatskog proračuna, a time i manevarski prostor hrvatske Vlade, iskoristili i za boljitak svih naših sugrađana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i općenito na sjeveru Hrvatske. Zato još jednom poruka – snažna i važna Hrvatska-dio onoga što ćemo ostvarivati u kombinaciji djelovanja na nacionalnoj razini u sljedeće četiri godine i uz snažnu podršku naših zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu, kazao je Plenković.