Povodom završetka Javnog poziva za kreditiranje proljetne sjetve, župan Marko Marušić posjetio je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) Puškarić u Garešnici. Tom prilikom, župan Marušić izrazio je zadovoljstvo što Županija i ove godine podržava poljoprivrednike sufinanciranjem tri posto kamata na kredite za proljetnu sjetvu, čime se kamata za poljoprivrednike čini povoljnijom.

-Ugovore s bankama potpisali smo još u veljači, omogućujući poljoprivrednicima da dobiju potrebna sredstva u trenutku kada su cijene repromaterijala niže. Time mogu ostvariti uštede i do 30 posto, izjavio je župan Marušić. Dodao je da je ove godine zaprimljeno 211 zahtjeva za kreditiranje proljetne sjetve u ukupnom iznosu nešto većem od 6,3 milijuna eura. Županija je prošle godine izdvojila gotovo 160.000 eura za sufinanciranje kamata, a točan iznos za ovu godinu bit će poznat po isteku desetomjesečnog roka za povrat kredita.

Župan Marušić najavio je i skorašnji Javni poziv za dodjelu potpora poljoprivrednicima, koji će biti raspisan početkom lipnja. U proračunu je osigurano 319.000 eura za 11 mjera i 18 namjena, među kojima su najvažnije potpore za stočarsku proizvodnju i premije osiguranja u poljoprivrednoj proizvodnji. Javni poziv trajat će do kraja listopada, te župan poziva sve poljoprivrednike da se prijave i iskoriste ta sredstva.

Mario Puškarić, vlasnik OPG-a Puškarić, naglasio je važnost ovih potpora za poljoprivrednike.

-Ove godine povećali smo za 50 posto površine za proizvodnju luka i češnjaka. Potpore Županije nam iznimno puno znače jer osiguravaju povoljniju proizvodnju. Predlažem Županiji da poveća subvencije u budućnosti jer su troškovi značajno porasli, u prosjeku oko 60 posto u posljednjih pet godina, dok su potpore ostale na razini od oko 133.000 eura,  izjavio je Puškarić, ističući kako veće potrebe utječu na poslovne rezultate poljoprivrednika.