Nakon što su u četvrtak 16. svibnja izvršena uhićenja te pokrenute hitne dokazne radnje protiv bivšeg zamjenika bjelovarsko-bilogorskog župana Nevena Alića i njegovog šogora Željka Horvatinovića, vlasnika tvrtke Interprodizajn sa sjedištem u Čazmi, USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika.

U priopćenju USKOK-a stoji:

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU bjelovarsko-bilogorske, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1958., 1958.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da je I. okr., kao zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije, u razdoblju od ožujka 2018. do lipnja 2021. godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (dalje: Županija), na traženje i u dogovoru sa svojim šogorom II. okr., u namjeri da trgovačkom društvu kojem II. okr. stvarno vodi poslovanje (dalje: TD) osigura poslove opremanja namještajem osnovnih i srednjih škola kojih je Županija osnivač, stručnim službama Županije predočio da je on osoba koja će upravljati procesom realizacije tih poslova, a ravnateljima škola naložio da za opremanje školskih prostora namještajem angažiraju upravo TD. Nadalje je I. okr. ravnatelje škola uputio da u tu svrhu postupaju po uputama II. okr. koji je poduzimao sve potrebno kako bi osigurao da ponuda TD-a bude najpovoljnija.

Nakon što su ravnatelji škola, postupajući po nalozima I. okr. kao predstavnika osnivača, za poslove opremanja škola angažirali TD, I. okr. je na teret Županije odobravao i osigurao plaćanje računa za izvršene usluge TD-a u vrijednosti od najmanje 332.983,59 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika.