U Osnovnoj školi Ivanska održana je pokazna vatrogasna vježba evakuacije i spašavanja. Tema vježbe je bila gašenje požara unutar objekta škole te evakuacija učenika i djelatnika škole.

Sudionici vježbe bili su učenici, učitelji, stručni suradnici i administarativno i tehničko osbolje, Općina Ivanska, DVD Ivanska, VZO Ivanska, Služba civilne zaštite Bjelovar i Županijski centar 112 Bjelovar. Cilj vježbe je bio  praktična provjera Plana evakuacije i spašavanja za slučaj izvanrednog događaja.

– Vježbe je simulirala situaciju kao u stvarnom životu. Djeca su bila na nastavi, u školi je tada provedena simulacije dima i po prvi put su se susrela s prostorom koji je zadimljen i koji u biti mijenja njihovu percepciju dok inače prolaze hodnicima. Približili smo im stvarnu situaciju u kojoj bi se mogli naći. Prvo je zazvonilo školsko zvono. Zatim su pokrenute procedure evakuacije i izlaska van. Na kraju, ravnateljica je dobila obavijest o broju osoba koje su zarobljene. Prilikom dolaska naših žurnih službi i one su dobile informacije i pristupile su spašavanju, opisao je scenarij vježbe glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Josip Heger.

Mario Mustač, zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ivanska, ističe važnost provedbe vježbi općenito kako bi se osigurala osposobljenost i bolja pripremljenost te sigurnost mještana od različitih ugroza poput požara, poplava i drugih nepogoda.

-U ovoj vježbi je sudjelovalo 16 operativnih vatrogasaca iz DVD-a Ivanska, koji su koristili vozila poput pickupa s auto cisternom i kombija. Vježba je bila izuzetno uspješna, naglašava Mustač, dodajući da su primili pohvale za njihov rad od lokalnih vlasti, ali i županijskog zapovjednika.