Gradski muzej Čazma, uvijek posvećen očuvanju lokalne baštine i edukaciji posjetitelja, nastoji predočiti život seoske i gradske sredine kroz prošlost Čazme i okolnih naselja. U skladu s tim, Muzej je renovirao Moslavačku tradicijsku kuću u Gornjem Mikloušu, koja je postala simbol autentičnosti i vrijednosti kulturnog naslijeđa.

Ova kuća, izgrađena 1924. godine, predstavlja izvanredan primjer tradicionalne arhitekture moslavačkog kraja. Izgrađena je od hrastovih gredica i pokrivena glinenim crijepom, nosi u sebi duh prošlih vremena. Unutar nje se nalazi zbirka predmeta iz muzejskog fundusa Gradskog muzeja Čazma, pružajući posjetiteljima uvid u svakodnevni život i običaje lokalnog stanovništva.

Ova povijesna građevina trenutno prolazi kroz obnovu i restauraciju nakon dugog niza godina. Popravci su pri kraju, a uskoro će kuća zasjati u punom sjaju u izvornoj ljepoti i šarmu.

– Kuća nam ove godine slavi 100 godina, a ona je građena 1924. I evo, nakon nešto više od desetak godina kako je ona pripremljena u ovom smislu izložbenog postava i nakon potresa ona je stvarno bila za obnovu i popravke. Radovi su pri kraju i  nama predstoji ponovno vratiti tzv. tradicijsko ruho i taj pokretni etnografski materijal nazad u kuću kako bi ona zasjala u punom sjaju, izjavila je Maja Cepetić Rogić, ravnateljica Centra za kulturu Čazma i zahvalila svima koji su financijski pomogli u obnovivrijedne čuvarice povijesti ovog kraja.

– Uz Grad Čazmu, našeg osnivača kojem stvarno i ovim putem moram zahvaliti što ima razumijevanja za gotovo sve naše programe, ovdje se uključila i Bjelovarsko-bilogorska županija koja je za naš program izdvojila 900 eura, što će nam svakako pomoći, odnosno pomoglo nam je da bar dio kuće popravimo i da ona za svoju stotu godišnjicu uistinu sjaji, dodala je Cepetić Rogić.

Ove godine u Mikloušu planira se i posebna proslava koja će obuhvatiti obilježavanje 50 godina djelovanja KUD-a “Sloga” Miklouš i čitanja Zapovijedi pod lipom, a tim povodom priprema se monografija.

-Ono što Centar za kulturu priprema za tu prigodu, osim što ćemo dovesti kuću da bude u punom sjaju, je monografija koju pripremamo u suradnji s KUD-om Sloga. Za monografiju smo dobili sufinanciranje Ministarstva kulture i medija i radovi autora gotovo što nisu svi stigli i vjerujemo kako ćemo uz ove daljnje postupke koji nas čekaju u pripremi publikacije moći u okviru 50. Zapovijedi pod lipom predstaviti i tu važnu publikaciju, rekla je Cepetić Rogić.