Međunarodni dan sestrinstva ili Međunarodni dan medicinskih sestara i medicinskih tehničara obilježava se diljem svijeta 12. svibnja na datum rođenja Florence Nightingale, medicinske sestre koja se istaknula svojim radom i brigom za ranjenike u Krimskom ratu. Potaknuta svojim iskustvima iz rata, ali i sviješću o važnosti pružanja pomoći ranjenicima te nužnoj edukaciji zdravstvenih djelatnika, osnovala je sestrinsku školu u bolnici St. Thomas u Londonu i time utemeljila moderno sestrinstvo.

Medicinske sestre i tehničari su kamen temeljac zdravstvenog sustava, pružajući skrb, podršku i utjehu pacijentima u najrazličitijim situacijama. Njihova uloga seže od pružanja osnovne njege do sudjelovanja u složenim medicinskim postupcima, čime su ključni članovi tima zdravstvenih stručnjaka.

Neka ovaj Dan sestrinstva bude prilika da se istakne i cijeni njihov rad, ali i da se osvijesti o važnosti ulaganja u njihovo obrazovanje, stručno usavršavanje i bolje radne uvjete kako bi mogli i dalje pružati vrhunsku skrb svojim pacijentima.