Foto/Davor Kirin

Grad Čazma nastavlja se brinuti za stanovništvo treće životne dobi, pa je tako prijavljen i odobren novi projekt “Zaželi – Prevencija institucionalizacije”. Projekt se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda plus, Programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027.”, a prijavitelj je Gradsko Društvo Crvenog Križa Čazma, uz partnerstvo Grada Čazme.

Ukupno odobrenih 816 tisuća eura bit će utrošeno u sljedeće tri godine, a u okviru projekta zaposleno je 17 osoba koji će brinuti o minimalno 102 korisnika. Osim pružanja neposredne skrbi, projekt uključuje i nabavu i podjelu paketa s potrepštinama za korisnike. Kako provedba projekta izgleda na području Grada Čazme, pojasnio je Ivan Tomašević, voditelj projekta.

– Ovo je četvrti po redu program Zaželi koji provodimo. Početkom svibnja počela je provedba projekta u malo izmijenjenijem obliku. Ovaj sadašnji program je najduži što se tiče njegovog trajanja. Zaposlili smo pružateljice usluga na dvije godine i osam mjeseci, kazao je Tomašević, koji nam je također objasnio da je interes za ovaj vid pomoći velik.

– Raspisali smo Javni poziv za korisnike koji je trajan, što znači da se u ovih dvije godine i osam mjeseci korisnici mogu javljati bilo kada, a od sljedećeg mjeseca će biti uključeni ukoliko zadovoljavaju potrebne uvjete, dodao je Tomašević.

Foto/Davor Kirin

Ovaj projekt je važan jer izravno djeluje na poboljšanje života korisnicima ali i 17 osoba sa područja Grada Čazme je pronašlo posao.

-U ovom projektu imamo osam novih pružateljica usluga i devet koje su radile i u prijašnjim projektima. Neke koje su prije radile zbog svojih nekih osobnih razloga ovog puta ne sudjeluju u projektu. Svaka od zaposlenih pružateljica usluga ima minimalno šest korisnika, mada neke imaju osam ili devet. Sve ovisi o terenu gdje jesu i koje su potrebe i interes korisnika za ovim vidom pomoći, rekao je Tomašević.

Silvana Katalenić sudjeluje u ovom projektu drugi put. Za sada ima sedam korisnika koje obilazi dva do tri puta tjedno, mada, kada se iskaže potreba to nekad bude i pet puta tjedno.

-Najčešće potrebe korisnika su obavljanje kućanskih poslova. Čišćenje, pospremanje, pomoć kod osobne higijene. Potrebno im je i donijeti lijekove i namirnice iz trgovine dok su po zimi potrebe za donijeti ogrjev te čišćenje snijega. Ima i korisnika koji vodu imaju vani na bunaru pa im treba donijeti vodu u kuću, otkriva nam Silvana koju su njeni korisnici kontaktirali i u vrijeme kada projekt nije trajao.

-Često smo se čuli telefonom, ponekad smo znali popiti i kavu jer njima nedostaje i razgovor i druženje, dodaje Silvana kojoj ovaj posao puno znači kao i njenim kolegicama s kojima često izmjenjuje iskustva oko brige i potrebe za svakim korisnikom.

Danica Turković iz Cerine sudjelovala je u projektima Zaželi od njihovog samog početka i za njih ima samo riječi hvale. Živi sama od 1990. godine kada joj je preminuo suprug. Ima 85 godina i za sada joj je puno ljepše u njezinom vlastitom doma nego u nekom domu za starije.

-Meni ovo znači jako puno što mi Silvana dođe, što me posjeti i pita što mi treba i kako sam. Olakša mi što mi napravi sve što je potrebno u mom domaćinstvu. Imam problema s vratnom kralježnicom i to mi otežava da sama očistim više površine ili da skinem i stavim zavjesu. Problem mi je zbog mojih godina i kleknuti, pa očistiti i tu mi puno znači pomoć. Ja godinama imam ovaj vid pomoći i presretna sam što to postoji. Ne znam kako bih se zahvalila svima koji su to omogućili. Posebno bih zahvalila i našem Gradu Čazmi što ove projekte uspješno kandidira, kazala nam je gospođa Turković koja je prezadovoljna i sa svojom pružateljicom usluga Silvanom.

-Ona mi je velike pomoći u svemu. Veseli me i što je jako komunikativna i razgovorljiva tako da prilikom svake posjete se puno i razgovaramo što meni, koja živim sama, puno znači. Ona je kao rođena za ovaj posao, istaknula je gospođa Turković i dodala kako joj je Silvana sada najbliži član obitelji u kojeg se može pouzdati da je tu zbog nje.