U Velikom Grđevcu, u sklopu Kulturnog centra Mato Lovrak 18. i 19. svibnja 2024. godine održat će se Sajam kreativnosti.  Događanje će roditelje vratiti u djetinjstvo, a djeca će imati nepresušne izvore zabave za razvijanje mašte.

Sajam će u subotu 18. svibnja u 11 sati otvoriti povorka djece OŠ Mato Lovrak i Dječjeg vrtića Slatki Potok koja će obučeni u dječje bilogorske narodne nošnje, u pratnji puhačkog orkestra Bjelovar, od zgrade Osnovne škole do Centra prikazati scenu „Svatovi“ iz filma Vlak u snijegu.

U 11:30 sati Općina Veliki Grđevac predaje ključeve djeci i otvara Lovrakove dane kulture te se Sajam kreativnosti svečano otvara. 

U Centru se nalazi replika lokomotive s vagonima iz filma koja je trenutno pod zaštitom. No, zato je izvrsna kulisa za vesele dječje igre i radionice koje će se održavati ispred nje. Točno u podne na tom će mjestu dramska skupina Osnovne škole izvesti glazbeno-scenski prikaz scena iz filma.

Prostor Centra bit će podijeljen na tri zone – Zonu kreativnosti,  Zonu zabave i Zonu znanja.

U Zoni kreativnosti očekuju vas brojni štandovi s kreativnim radovima, a gdje će se održavati i brojne radionice od modeliranja balona, facepaintinga i žongliranja do hula hopa i vožnje monocikla.

Ove godine u goste dolazi Festival igračaka iz Ivanić-Grada koji će u Zoni zabave ispred Mlina svojim zabavnim aktivnostima poput utrke drvnim konjićima, gumi gumija i alke na tatinim leđima postaviti i BRICK BY BRICK izložbu znamenitih hrvatskih građevina i Indijansko selo.

Zona znanja bit će u sjenici u kojoj pokažite svoje sudjelovanjem u pub kvizu o Mati Lovraku, dok odrasli uče kako od svojih starih traperica napraviti torbu. Ponesite jedne sa sobom, napravite novi i jedinstveni uporabni predmet i – reciklirajte!

Djeca će moći izraziti i svoje slikarske sposobnosti u atelieru na otvorenom, a odrasli u Likovnoj koloniji gdje će moći naslikati scene iz filmova Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice.

Popodnevne aktivnosti s visina će pratiti zanimljivi hodači na štulama.

Kako bi upoznali mjesto rođenja Mate Lovraka, po Velikom Grđevcu će cijeli dan voziti besplatni turistički vlakić. Stručni vodiči provest će posjetitelje po Lovrakovom centru i povesti ih u razgledavanje Mlina i Staze prijatelja prirode.

Sajam će završiti originalnim vatrenim showom „Vatrena Matylda“ u nedjelju u 18 sati.

Središnji vikend u svibnju rezervirajte za igru i zabavu uz čudesni svijet kreativnosti i mašte u Velikom Grđevcu!

Sve informacije pronađite na Facebooku i Instagramu TZP Južna Bilogora.

Mato Lovrak bio je dječji pisac koji je u svojim djelima opisivao djecu, njihove igre i odrastanje u ruralnim sredinama. Rođen je 8. ožujka 1899. u Velikom Grđevcu kraj Bjelovara. Iako je imao jedinicu iz hrvatskog jezika u osnovnoj školi, upisao je gimnaziju i nakon nje Učiteljsku školu u Zagrebu. Radio je kao učitelj u  malim mjestima, a književnošću se bavio 50 godina. Njegova najpoznatija djela, osim Vlaka u snijegu, su Družba Peter Kvržice, Desetorica hrabrih, Divlji dječak, Zeleni otok, Neprijatelj br.1 i brojna druga.

Kultni film Vlak u snijegu snimao se tri godine, a premjerno je prikazan u Bjelovaru 1976. Iste godine prikazan je na Šibenskom dječjem festivalu i na Filmskom festivalu u Puli, gdje je osvojio nagradu publike “Jelen” kao prvi film za djecu koji je osvojio tu nagradu. Prikazivan je u inozemstvu u 30-ak država. Vlak koji danas prometuje na pruzi Bjelovar – Kloštar Podravski zove se “Mato Lovrak”.