Zavod za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije obilježio je Nacionalni dan hitne medicinske službe edukacijom građana na korzu u Bjelovaru. Djelatnici su obučavali zainteresirane građane osnovnu laičku reanimaciju uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora.
Automatski vanjski defibrilator izuzetan je stroj koji nakon pritiska dugmića sam vodi osobu kroz proces defibrilacije. Laici se ne moraju bojati da će nešto krivo napraviti.

-Želja nam je građanima približiti što da naprave ako se u njihovoj blizini nađe netko tko izgubi svijest ili se nađu u srčanom arestu kako da postupe u tom slučaju. Najvažnije je reagirati u prve tri minute jer nakon što prođe taj period postotak preživljavanja opada. Dolaskom hitne službe, uz sve naše napore, stopa preživljavanja može biti samo manja. Ključno je započeti što ranije reanimacijski postupak, rekao je Branko Novković, zamjenik ravnatelja županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije trenutno se nalazi 12 automatskih vanjskih defibrilatora. Želja je u što većoj mogućoj mjeri pokriti županiju automatskim vanjskim defibrilatorima (AVD) njihovim razmještanjem na javnim prostorima na kojima se okuplja velik broj ljudi.

-Tri su u Gradu Bjelovaru, na sajmu u Gudovcu, na zgradi Erste banke i na zgradi bjelovarske policije. Po mojim informacijama Općina Sirač ih je nabavila pet i oni još nisu u mreži. Grad Čazma ima jedan uređaj na lokaciji Biološkog bazena, on isto nije u mreži jer nije dostupan 24 sata, već samo kada bazen radi, rekao je Novković i otkrio kako po informacijama s kojima on raspolaže u zadnjih godinu dana uređaji u Bjelovaru ni jednom nisu korišteni.

– Naravno, pozive u pomoć na javnim mjestima smo imali, ali ljudi uvijek zovu hitnu medicinsku pomoć i čekaju da mi dođemo, rekao je Novković i dodao kako ne treba samo čekati, već treba tog pacijenta provjeriti jer se može dogoditi da su timovi nedostupni i izgubit će se dragocjeno vrijeme za njegovo preživljavanje.

-Automatski vanjski defibrilator je potpuno automatiziran, on vas vodi vas kroz čitav proces. On isporučuje šok, odnosno električnu aktivnost, a u tom trenutku on će vas navesti da se maknete. Bitno je pridržavati se uputa i ne dirati pacijenta dok se isporučuje šok, na što vas on upozori, pojasnio je Novković.