Uoči Nacionalnog dana hitne medicinske službe, koji se obilježava sutra, 30. travnja, Zavod za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije najavio je inicijativu koju su dogovorili s krovnim Zavodom za hitnu medicinu Republike Hrvatske. Ove godine, Nacionalni dan Hitne medicinske službe će biti sveobuhvatan, s naglaskom na vanjski prikaz i scenarije, a posebno će biti posvećen popularizaciji tehnike oživljavanja uz upotrebu AVD uređaja.

Kroz ovu manifestaciju, želi se naglasiti važnost pravovremene i adekvatne reakcije građana u hitnim situacijama te promovirati kompetencije medicinskih stručnjaka.

Izazov koji žele riješiti je strah građana od korištenja AVD uređaja zbog bojazni da bi mogli pogriješiti.

– Misao i nit vodilja je da su AVD uređaji sve dostupniji u Republici Hrvatskoj, ali se ljudi boje koristiti takav uređaj iz razloga što misle da će nešto krivo napraviti. Zavod za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije odlučio je u suradnji s Medicinskom školom i regionalnim centrom kompetentnosti u Bjelovaru na središnjem gradskom korzu u Bjelovaru s početkom u 10 sati, sutra, u utorak, 30. travnja, imati prikaz slučajeva u kojima se može pomoći osobi kojoj treba reanimacija AVD uređajem. Uz pomoć AVD uređaja stopu preživljavanja možemo staviti na puno veći postotak, rekao je zamjenik ravnatelja Zavod za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije Branko Novković.

Podaci o broju smrtnih slučajeva od srčanog zastoja u Republici Hrvatskoj naglašavaju važnost javne dostupnosti AVD uređaja, s obzirom na to da se većina tih slučajeva događa izvan zdravstvenih ustanova. Trenutno u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji postoji 12 AVD uređaja, no nadaju se povećanju tog broja u bliskoj budućnosti.

Organizatori pozivaju sve građane da se pridruže ovom događaju na središnjem gradskom korzu u Bjelovaru od 10 do 12:30 sati te da iskoriste priliku naučiti kako pravilno koristiti AVD uređaje i osnovno održavanje života.

Događaj će biti prilika i za predstavljanje prvih specijalista prvostupnika u županiji koji će nakon 19.lipnja postati specijalisti hitne medicine.