U petak, 26. travnja je u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar svečano obilježena stogodišnjica kirurške prakse, povodom 100 godina postojanja i rada Odjela kirurgije Opće bolnice „dr. Anđelko Višić“ Bjelovar. Svečanosti su prisustvovali brojni uglednici, među kojima su bili župan Marko Marušić, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić, županijska pročelnica za zdravstvo Andrea Bengez, profesor doktor znanosti Mario Zovak, predsjednik Hrvatskog kirurškog društva, te ravnateljica Opće bolnice „dr. Anđelko Višić“ Bjelovar Sanela Grbaš Bratković, kao i pročelnici i voditelji službi kirurških djelatnosti te ostali djelatnici bjelovarske bolnice.

Doktor Damir Koprek, pročelnik kirurške službe u bjelovarskoj bolnici, pružio je osvrt na povijest i razvoj kirurgije u Bjelovaru kroz proteklih 100 godina. Istaknuo je kako je Bjelovar svoje korijene kao vojni grad imao već u 18. stoljeću, a s razvojem grada razvijala se i medicinska struka, uključujući i kirurgiju. Prvi kirurg evidentiran je već šest godina nakon osnutka grada, a kirurška struka je postajala sve značajnija, posebice tijekom Prvog svjetskog rata. Zgrada kirurgije, koja je simbolizirala napredak u medicini, izgrađena je 1924. godine, označavajući početak nove ere u kirurškoj praksi Bjelovara.

Ravnateljica Sanela Grbaš Bratković naglasila je važnost nove moderne opreme i zgrade te istaknula kako je ponosna na tim mladih stručnjaka koji nastavljaju tradiciju izvrsnosti u kirurgiji. Planovi za budućnost uključuju daljnji razvoj vaskularne kirurgije, traumatologije i kirurgije abdomena, uz planirana zapošljavanja kako bi se osigurala kontinuirana izvrsnost.

Dr. Ivana Cindrić, voditeljica Odjela za abdominalnu kirurgiju, osvrnula se na nedavnu povijest kirurške prakse u Bjelovaru, istaknuvši izazove poput Domovinskog rata te proces specijalizacije i napretka koji su uslijedili. Sa 15 specijalista kirurgije na odjelu, tri vanjska suradnika i 56 sestara, Odjel je prošle godine obavio 1406 operacija.