Na vježbalištu Vatrogasne zajednice Grada Bjelovara u utorak, 23. travnja, počelo je  osposobljavanje vatrogasaca iz Bjelovarsko-bilogorske županije na simulatoru plamenih udara.

–  Prvi puta u našoj županiji imamo priliku da naši vatrogasci prođu obuku na simulator plamenih udara koji smo  u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom uspjeli  osigurati da on dođe  u našu županiju, što do sada nismo imali prilike. Naši vatrogasci su ili išli u državotvornu školu ili na neke druge simulatori u Hrvatskoj. Ovo je prvi put da koristimo simulator ovdje u našoj županiji i naravno, tu se zahvaljujemo Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i  županu na financijskoj potpori kako bismo zapravo uspjeli ostvariti ovakav jedan projekt na  incijativu našeg županijskog  zapovjednika gospodina Hegera. Cijeli naš mandat je obilježen time da smo sve više i sredstava i vremena uložili upravo u osposobljavanje vatrogasnih kadrova. Uočili smo da nam u zadnje vrijeme zapravo više nedostaje ljudstva nego opreme. Tako smo odlučili uložiti više u ljude, pa na taj način i kroz ovaj simulator plamenih udara osposobiti naše vatrogasce i dobrovoljnih vatrogasnih društava i javnih vatrogasnih postrojbi kako bi stekli nova iskustva u ovakvim situacijama, rekao je predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Silvestar Štefović.

Plan je da obuku do 1. lipnja završi oko 150 vatrogasaca kako bi bili osposobljeni raditi u opasnim uvjetima. Tijekom obuke vatrogasci će se  bolje upoznati sa svojom osobnom opremom, sredstvima koje koriste, nastupom i spašavanjem te će sve to dovesti do veće sigurnosti vatrogasaca na intervencijama u zatvorenom prostor u kojima će se oni u budućnosti naći.

– Svrha simulatora plamenih udara nije mučenje vatrogasaca u uvjetima visokih temperatura, već je svrha upoznavanje s požarom u unutrašnjosti objekta. Vatrogasac u  simulatoru može na siguran način u uvjetima najbližim mogućoj intervenciji sa zaštitnom opremom koju koristi, s kolegama s kojima radi, mlaznicom koju koristi upoznati požarnu ugrozu. U ovom simulatoru kao pogonsko gorivo koristi se plin propan i pokazuje se požar klasa plinova u zatvorenom prostoru. U simulatoru, uz požar,  postoji i smanjivanje vidljivosti  koja je uzrokovana uređajima za zadimljavanje prostora. Obavljau se zadatci kretanja  prostorom i rješavanje taktičkih zadataka. Osposobljavanje provode instruktori i instruktori vježbatelji Hrvatske vatrogasne zajednice koji su iz sastavnog dijela Intervencijske vatrogasne postrojbe Split, Zadar, Šibenik i Dubrovnik, rekao je glavni županijski vatrogasni zapovjednik Josip Heger.

Osposobljavanje vatrogasaca na simulatoru plamenih udara financijski je pomogla Bjelovarsko – bilogorska županija.

–  Stojimo uz naše vatrogasce i u ovom proračunu smo osigurali nešto više od 173 tisuće eura našoj županijskoj Vatrogasnoj zajednici kako bi ona mogla normalno funkcionirati. Zapravo je na svima nama da oni imaju dobru i kvalitetnu opremu i da prolaze sve  obuke kako bi što spremniji mogli dočekati  takve situacije u stvarnom životu. Zato mi je drago da mi po prvi puta u našoj županiji imamo  simulator plamenih udara gdje će oko 150 vatrogasaca s područja naše županije proći ovu obuku kako bi mogli što spremniji i što obučeniji   dočekati ovakve situacije na terenu, izjavio je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.