Na nedavno održanoj 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Čazme inicijativa Gordane Jančić, gradske vijećnice iznjedrila je zahtjev usmjeren prema Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, osnivaču Doma zdravlja, koji se odnosi na nužnost zapošljavanja logopeda u ispostavi Doma zdravlja u Čazmi.

Gordana Jančić, stručna suradnica i logopedica u Osnovnoj školi Čazma, istaknula je porast broja djece s govorno-jezičnim teškoćama te potrebu za pružanjem odgovarajuće podrške.

Prema njenim riječima, broj djece s govorno-jezičnim poteškoćama neprestano raste. Taj broj djece je nekada bio 10 posto kod upisa u prve razrede. Danas se taj postotak djece s teškoćama prije upisa u prvi razred penje na čak 25%. Četvrtina djece koja dođu na pregled za upis u prvi razred ima govorno-jezične poremećaje. Od tog broja je 20% uključeno u privatne logopedske tretmane. U okviru zdravstvenih ustanova taj je postotak jednoznamenkasti.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Marko Marušić, odgovorio je na pitanje o mogućnosti osiguravanja logopeda u Čazmi ističući da je Županija, neovisno o inicijativi, već uputila zahtjev za osiguravanjem logopeda i drugih liječnika ne samo u Čazmi, nego i u ostalim gradovima županije.

– Mi smo napravili mrežu naše javnozdravstvene zaštite. Ona je na čitanju u Saboru, ali sada svi znamo da je sve stalo zbog izbora. Stvorili smo preduvjete ne samo za logopede, nego i za druge zanimanja, odnosno za one liječnike koji bi trebali biti ovdje prisutni. I evo, čekamo da Sabor krene s radom kako bismo mi mogli, odnosno naš Dom zdravlja, sklopiti ugovor s HZZO-om kako bismo onda mogli raspisati natječaje, kako za logopede, tako i za druge liječnike koji su potrebni, kako u Čazmi, tako i u našim ostalim gradovima, kazao je Marušić.

Gradonačelnik Čazme, Dinko Pirak, izrazo je optimizam povodom angažmana Županije u osiguravanju logopeda.

– Dobili smo zeleno svjetlo i informaciju da Županija radi na tome, vjerujem da će logoped pronaći svoje mjesto u Čazmi. Sigurno će to pomoći našim mališanima kroz usluge koje će pružati logoped, omogućavajući nam da ih imamo ovdje, bez potrebe da angažiramo privatne logopede – rekao je gradonačelnik Dinko Pirak.