Bradavice su benigne tvorbe na koži koje se obično pojavljuju na rukama, prstima, stopalima ili drugim dijelovima tijela. One su uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV) i mogu se pojaviti kod ljudi svih dobnih skupina. Evo nekoliko ključnih činjenica o bradavicama

Uzroci

Bradavice su uzrokovane HPV-om, virusom koji se može prenijeti kontaktom s kožom zaražene osobe ili preko predmeta koji su bili u dodiru s virusom. Osobito su česte kod djece i adolescenata, jer su njihova koža i imunološki sustav često osjetljiviji na infekcije.

Vrste

Postoje različite vrste bradavica, uključujući uobičajene bradavice koje se pojavljuju na rukama i prstima, biljne bradavice koje se pojavljuju na stopalima, genitalne bradavice koje se prenose seksualnim kontaktom, te ravne bradavice koje su ravne i obično se pojavljuju na licu.

Simptomi

Bradavice su obično male, tvrde izrasline na koži koje mogu biti bijele, ružičaste ili smeđe boje. Mogu biti ravne ili izbočene, s grubom površinom koja može nalikovati cvjetajućoj cvjetnoj koži.

Liječenje

Većina bradavica nestaje sama od sebe tijekom vremena, ali ako uzrokuju nelagodu ili estetski problem, mogu se liječiti različitim metodama. To uključuje primjenu lijekova, krioterapiju (zamrzavanje), lasersko uklanjanje ili kirurško uklanjanje.

Prevencija

Najbolji način da se spriječi pojava bradavica je održavanje zdrave higijene i izbjegavanje direktnog kontakta s osobama koje imaju bradavice. Također je važno izbjegavati dijeljenje osobnih predmeta poput ručnika, četkica za kosu ili odjeće kako biste smanjili rizik od širenja virusa.

Bradavice su uobičajeni dermatološki problem uzrokovan HPV-om, virusom koji se lako prenosi. Iako obično nisu ozbiljne, mogu biti neugodne ili estetski problematične. Ako imate bradavice koje uzrokuju nelagodu ili se ne smanjuju samostalno, obratite se dermatologu kako biste razgovarali o mogućnostima liječenja.

Kada se moramo obratiti liječniku?

Bradavice su često bezopasne kožne promjene, ali postoje situacije kada je važno potražiti savjet dermatologa. Evo nekoliko indikacija kada je preporučljivo posjetiti liječnika zbog bradavica:

Ako bradavice uzrokuju nelagodu, svrbež, bol ili osjećaj pritiska, posebno na osjetljivim ili pokretnim područjima kao što su ruke, prsti, stopala ili genitalno područje, vrijeme je da posjetite dermatologa.

Ako primijetite brzi rast bradavica, promjenu u boji, obliku ili teksturi, ili pojavu novih simptoma poput krvarenja ili iscjetka, važno je konzultirati se s liječnikom radi evaluacije.

Ako imate veliki broj bradavica ili ako se one počinju širiti na druga područja tijela, to može biti znak oslabljenog imunološkog sustava ili drugih zdravstvenih problema koji zahtijevaju liječničku intervenciju.

Bradavice na određenim područjima tijela poput lica, vrata, genitalnog područja ili anusa mogu zahtijevati poseban tretman ili pažljiviju evaluaciju od strane stručnjaka.

Ako niste sigurni jesu li izrasline na koži bradavice ili nešto drugo, poput keratoze ili kožnog raka, važno je posjetiti liječnika radi potvrde dijagnoze i odgovarajućeg tretmana.

Iako većina bradavica nije opasna, postoje situacije kada je preporučljivo potražiti savjet dermatologa. Ako bradavice uzrokuju nelagodu, mijenjaju se ili ne reagiraju na kućne tretmane, ne ustručavajte se konzultirati se s liječnikom. Rani tretman i pravilna skrb mogu pomoći u sprječavanju komplikacija i osigurati zdraviju kožu.

U Poliklinici BINOVA vas čekaju vrhunski stručnjaci!

U Poliklinici BINOVA nudimo razne vrste dermatoloških pretraga i usluga uključujući pregled i uklanjanje bradavica. Poliklinika BINOVA opremljena je najsuvremenijom dijagnostičkom opremom, a naš stručni tim svakom pacijentu pristupa na individualan način, uz osobitu posvećenost pojedincu. POLIKLINIKA BINOVA – Vaše zdravlje, naš je cilj!