Župan Marko Marušić i gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak u društvu čelnih ljudi županijskih zdravstvenih ustanova obišli su ispostavu Doma zdravlja u Čazmi. Tom prigodom, najavili su niz novih ulaganja s ciljem podizanja kvalitete zdravstvene skrbi i stvaranja optimalnih uvjeta kako za zdravstveno osoblje tako i za pacijente.

– Nastavljamo s našim daljnjim ulaganjima u zdravstveni sustav. Svjesni smo potreba i sigurno da želimo naš zdravstveni sustav podići na još jednu višu razinu u korist svih zaposlenika ali i pacijenata koji će koristiti naše zdravstvene ustanove, istaknuo je Marušić i uz to je posebno naglasio značaj ulaganja u lokalne zdravstvene ustanove, poput ispostave u Čazmi.

-Drago mi je biti danas u Čazmi gdje smo obišli radove na obnovi krovišta. Posjetili smo i ordinaciju školske medicine u koju je uloženo više od deset tisuća eura. Naš je cilj bio olakšati roditeljima da ne moraju voditi svoje osnovnoškolce, bilo na pregled, cijepljenje ili na nešto drugo što je potrebno u Bjelovar ili druge gradove. Organizirali smo dolazak liječnika kako bi svi roditelji s djecom mogli obaviti sve potrebne preglede kako u Čazmi, tako i u svim našim ispostavama Doma zdravlja, kazao je Marušić i najavio veliki projekt rekonstrukcije Ispostave Zavoda za hitnu medicinu u Čazmi.

-Završen je projekt izrade projektno tehničke dokumentacije ispostave za hitnu medicinu u Čazmi gdje planiramo ići u potpunu rekonstrukciju, a vrijednost projekta je nešto viša od 620 tisuća eura. Namjeravamo aplicirati na različite izvore financiranja kako bismo osigurali sredstva potrebna za rekonstrukciju i modernizaciju, dodao je Marušić i najavio planove za energetsku obnovu zgrade Doma zdravlja u Čazmi.

-Veseli me što su i ti papiri već spremni te ćemo aplicirati na jednom od najavljenih natječaja za energetsku obnovu Doma zdravlja. Vjerujemo u pozitivan odgovor kako bismo mogli dalje unaprijediti Dom zdravlja u Čazmi. Važno je napomenuti da smo već uspješno prošli na natječajima za Daruvar, Grubišno Polje i Garešnicu. Stoga nam preostaje samo Čazma, no vjerujem da ćemo i taj cilj ostvariti, istaknuo je Marušić.

Gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak pohvalio je odličnu suradnju s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, zahvalio na razumijevanju od strane župana Marušića kada su u pitanju potrebe za ulaganjima u čazmanski Dom zdravlja ističući posebnu potrebu za proširenjem i modernizacijom prostora hitne službe.

-Prošlo je otprilike šest mjeseci od kada smo govorili o potrebi novih prostora za hitnu službu. Imamo već građevinsku dozvolu za jedan jako lijepi projekt i vjerujem da ćemo s novim projektom podići razinu zdravstvene zaštite u Čazmi. Obnovili smo sa Županijom i prostor koji će koristiti Zavod za javno zdravstvo prilikom pregleda budućih prvašića. Dobro je da građani Čazme imaju tu uslugu u Čazmi, rekao je Pirak te najavio aktivno sudjelovanje grada Čazme u daljnjim poboljšanjima, kao što su proširenje parkirališta i pristupnih cesta za buduće prostore hitne službe.

Michell Gruičić v.d. ravnatelja u Domu zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije osvrnuo se na zadnje veliko ulaganje u zgradu Doma zdravlja u Čazmi.

-Kompletno smo sanirali krovište našeg Doma zdravlja, od okapnica, željezne konstrukcije i crijepova te riješili tzv. tavanske prozore koji su propali, uzrokujući curenje u samu ustanovu. Zamijenili smo lamperiju koja je bila jako dotrajala i otpadala. Ulaganje je iznosilo 47 tisuća eura i sada možemo reći da naši sugrađani mogu sigurno ulaziti u Dom zdravlja te da smo se riješili svih problema s neželjenim životinjama, što je u konačnici na korist svih nas i našu dobrobit, kazao je Gruičić i osvrnuo se na otvoren natječaj za pedijatra u Domu zdravlja u Čazmi.

-Nije problem pedijatra samo u našoj županiji, nego i u Hrvatskoj, ali i šire. Međutim, raspisani su natječaji i za liječnike specijaliste te natječaji za specijalizacije, gdje je još uvijek vrlo mali odaziv. Pokušavamo privući ne samo liječnike iz drugih županija i gradova u Hrvatskoj, već i izvan granica. Želimo potaknuti i povratak liječnika koji su otišli te ih motivirati da se vrate i rade na našem području, kazao je Gruičić.

Zamjenik ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije Branko Novković istaknuo je kako ispostava Zavoda za hitnu medicinu u Čazmi već dulje vrijeme je u prilično lošim uvjetima. U proteklih 12 do 13 godina, otkako je osnovana, ispostava se nalazila u prostoru koji, iako adekvatan, nije bio dugoročno održiv za pružanje kvalitetne zdravstvene skrbi pacijentima.

-Upravo uz pomoć Županije i našeg apela, kao i djelatnika i svih ostalih aktera, dobili smo zeleno svjetlo od Županije za realizaciju jednog ovakvog hvalevrijednog projekta. Želim se zahvaliti županu Marušiću i ravnatelju Doma zdravlja koji su prepoznali našu inicijativu i zajedno smo pronašli prostor za ovu važnu inicijativu. Hitna ostaje u Domu zdravlja, ne napušta centar grada. Selimo je u podrumski dio zgrade, što će osigurati bolji pristup pacijentima težeg pokretnog statusa i onima kojima je potrebna hitna služba. Vjerujem da će novi prostor biti ugodno okruženje za sve nas, kazao je Novković.

Odličnu suradnju i sluh za potrebe građana pokazuje i reakcija Zavoda za javno zdravstvo koja je u suradnji sa županom Bjelovarsko-bilogorske županije brzo reagirao kada su saznali za problem s kojim su se susreli roditelji u Čazmi prilikom upisa djece u prvi razred.

-Organizirali smo i uredili dvije prostorije u ispostavi Doma zdravlja. Mislim da smo uložili negdje oko deset tisuća eura kako bismo olakšali roditeljima da ne moraju voziti djecu na upis i pregled za prvi razred u Bjelovar. No, ne samo to, ovdje će se obavljali i sistematski pregledi za pete i osme razrede. Sada, u petom mjesecu omogućili smo nadoknadu za propušteno cijepljenje za one koji nisu mogli doći na upis djeteta. Mislim da smo tako riješili problem vezan uz školsku medicinu u Čazmi, zaključio je Vedran Trupac ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.