Na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Čazme u sklopu aktualnog sata vijećnica Gordana Jančić istaknula je gorući problem smeća na Sajmištu, koje tamo dovoze neodgovorni građani.

-Primijetila sam da je Sajmište svako popodne prepuno djece. No, želim skrenuti pažnju na jedan alarmantan problem na tom području, divlje odlagalište smeća, osobito u kontejnerima koji se nalaze tamo. Naši sugrađani kojima komunalne službe ne odvoze smeće iz plavih kanti zato što nisu dobro razvrstali otpad, svoje kante dovoze na sajmište i odlažu svoje smeće u te kontejnere. Tamo se može naći raznovrsno smeće, uključujući čak i automobilske gume i građevinski otpad, što izgleda vrlo ružno. Djeca nam se igraju u smeću, istaknula je Jančić.

Direktor Komunalija, Želimir Curiš, obećao je hitno rješenje ovog problema.

-Taj problem ćemo riješiti na način da ćemo ukloniti kontejnere koji su služili samo za dan kad je na sajmištu bio plac i kada je bilo puno ambalaže od prodavane robe. Nekada je taj plac bio masovan, s mnogo trgovaca dok su danas dva ili tri. Ti kontejneri zapravo nisu potrebni ondje. Mi ćemo ih  ukloniti i umjesto njih omogućiti postavljanje spremnika za otpad u utorak, kada su trgovci na placu. Ti kontejneri nisu potrebni građanima koji dolaze na igralište. Također, postoje koševi za otpad koji se mogu koristiti za građane koji dolaze na igralište, rekao je Curiš.

Vijećnica Ivana Žugaj istaknula je problem nepokošenih groblja te neaktivnog semafora kod benzinske crpke i po njoj loše označenog kružnog toka.

-Među građanima se ovih dana pojavilo pitanje oko košenja groblja. Oko uskrsnih blagdana ni jedno groblje nije bilo pokošeno. Stoga, građani apeliraju da se groblja pokose. Zanima me i postoji li plan obnove ograda na našim grobljima, posebno u Prnjarovcu. Također, želim istaknuti problem neaktivnog semafora kod benzinske crpke koji već godinu ili dvije stoji neaktivan, kao i lošu vidljivost kružnog toka, kazala je Žugaj.

-Što se tiče obnove ograde na groblju u Prnjarovcu, napravili smo troškovnik i planiramo uskoro njenu obnovu, kazao je dirktor Komunalija Curiš i najavio da će se pojačati ekipe i pokositi groblja te druge površine koje održavaju. Gradonačelnik Pirak je najavio da će Grad zatražiti od Hrvatskih cesta popravak semafora i njegovo aktiviranje te će se isto tako nadležne upozoriti  na lošu vidljivosti kružnog toka te da se učini nešto po tom pitanju.

Aktualni sat je nastavljen pitanjima vijećnika Kristijana Marinića.

-Prvo, pozdravljam inicijativu Ivice Severa da se hrvatska himna izvede prije svake sjednice Gradskog vijeća. Isto tako, volio bih da branitelji slabijeg imovinskog stanja imaju pravo na jednokratnu potporu od 70 eura od Grada. Mislim da bi uvođenje pojma ‘branitelj’ olakšalo pristup tim sredstvima i bolje ih informiralo da na to imaju pravo. Treće pitanje se odnosi na odvoz otpada. Imamo otpad koji se po pravilu treba dovesti u reciklažno dvorište da bi se zbrinuo. Nije problem meni ili većini nas, ali ima starijeg stanovništva kojima je to problem. Zadnje pitanje se odnosi na nogostup u Grabovnici. Zašto se nije, kad su se izvršavali radovi na kanalizaciji, u ugovoru navelo da izvođači nogostup trebaju vratiti u prvobitno stanje? Sada je to problem jer taj nogostup i je i nije u funkciji, kazao je Marinić.

-Prihvatili smo prijedlog da sjednice Gradskog vijeća počinju intoniranjem himne, ali moramo promijeniti poslovnik, što ćemo na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća i predložiti. Što se tiče financijske potpore, ona postoji i osigurana je u proračunu Grada Čazme za sve građane, pa tako i za branitelje slabijeg imovinskog stanja koji je koriste, kazao je Pirak i dodao da će tražiti način da se isfinancira nova gradnja nogostupa. Također, naglasio je da je to državna cesta i u programu Hrvatskih cesta je obećano da će se ta prometnica obnoviti i da će lobirati da se to napravi u okviru radova.

Direktor Komunalija Želimir Curiš o pitanju odvoz glomaznog otpada starijim osobama koje to ne mogu napraviti same, a koji se treba zbrinuti u Reciklažnom dvorištu, rekao je kako će Komunalije izaći svakom građaninu u susret na bilo koji način, samo im se građani trebaju javiti.

-Komunalije su zadužene za zbrinjavanje otpada iz kućanstava i ne postoji otpad koji mi nećemo odvesti. Svakom ćemo izaći u susret i riješiti bilo kakav problem s otpadom, rekao je Curiš i najavio dodatne spremnike koji će dodatno pojednostaviti razvrstavanje.

Direktor Komunalija Želimir Curiš

Vijećnica Marijana Habijančić izrazila je zahvalnost za postavljanje zaštitne ograde na nogostupu u Vrtlinskoj te je predložila pronalaženje rješenja za nedostatak parkirnih mjesta u tom području.

-Problem da se napravi parkiralište predstavlja nedostatak mjesta. Jednostavno bi trebalo pronaći neko rješenje da se intervenira na nečijoj privatnoj parceli i da se tamo izgradi parkiralište. Trebalo bi istražiti mogućnosti i razmotriti kako to može biti ostvareno, pa ćemo onda o tome razgovarati, da napravimo parkiralište u središtu sela, zaključio je Pirak.