Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić i direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Marcel Medak održali su konferenciju za medije povodom raspisivanja Javnog poziva za dodjelu potpora regionalnim i lokalnim događanjima u 2024. godini i Javnog poziva za podizanje kvalitete pružatelja usluga smještaja.

– Mi ovo zajednički već radimo zajedno dvije godine i drago mi je da to direktno utječe na ulaganja u samom turizmu, a svakako i na povećanje prepoznatljivosti naše županije i turističkog prometa. Što se tiče prvog javnog poziva za dodjelu potpora regionalnim i lokalnim događanjima u 2024. godini, ukupna vrijednost ovog javnog poziva je 65 tisuća eura, što je u odnosu na lani povećanje za 20 tisuća eura. Maksimalni iznos potpore koju korisnik ili projekt mogu dobiti je 5,5 tisuća eura i ovaj javni poziv bit će otvoren od danas pa do 10. svibnja ove godine. Drugi javni poziv je javni poziv za podizanje kvalitete pružatelja usluga smještaja. Mi smo ovdje osigurali ukupan iznos od 100 tisuća eura i isto tako to je povećanje za 13,5 tisuća u odnosu na prošlu godinu. I ovaj javni poziv isto će tako biti otvoren od danas pa do 10. Svibnja ove godine i ovdje je maksimalni iznos potpore koji korisnik može dobiti po projektu je 5 tisuća eura. Ovim putem pozivam sve zainteresirane koji se mogu pronaći u ova dva javna poziva da se jave, kazao je župan Marušić.

Direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Marcel Medak rekao je kako je ovo treća godina za redom kako se provode ova dva javna poziva.

– Mi smo glavninu sredstava osigurali prijavom prema javnom pozivu Hrvatske turističke zajednice u kombinaciji sa sredstvima Županije i nešto vlastitim sredstvima. Kao što ste čuli povećavamo budžete. Reakcije korisnika s terena su jako pozitivne. S  jedne strane manifestacije stvaraju dodatan motiv za dolazak u našu županiju, a s druge strane privatni iznajmljivači koriste ova sredstva za ulaganja. Ja bih samo napomenuo da se radi se o sufinanciranju 50 posto njihovih ulaganja, a ostalih 50 posto oni sami osiguravaju iz vlastitih sredstava, što znači da ovdje govorimo o duplo većim ulaganjima u sam turizam u našoj županiji, što je pohvalno i rezultati su vidljivi kroz sami turistički promet koji raste iz godine u godinu i otvaraju se novi smještajni objekt, rekao je Medak.