Predstavnici koalicije Fokus-Republika prilikom posjete 25. Proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmu održali su konferenciju za medije na kojoj su govorili Davor Nađi  predsjednik stranke Fokus i nositelj liste u VI. izbornoj jedinici i Damir Bajs, nositelj liste koalicije Fokus-Republika u II. izbornoj jedinici.

– Vidimo da je hrvatska poljoprivreda u problemu. Sve manje se proizvodi, sve više postajemo ovisni o uvozu i tu treba nešto napraviti. Mi kao koalicija nudimo rješenja. Mi nudimo rješenja u vidu boljeg gospodarenja državnim zemljištem, da se uredi sustav dodjele zemljišta, da se uredi sustav poticaja, ali i da se porezno rastereti ulazne troškove u vidu repromaterijala goriva, a i da se smanji PDV na hranu gdje god je to moguće. Bitno je naglasiti da smo mi kao stranka Fokus u gradovima gdje imamo gradonačelnike poput Dugog Sela i Zeline, već implementirali mnoge uspješne politike i da smo pokazali da znamo rješavati mnoge kompleksne probleme za koje druge stranke tek nude rješenja, a mi smo pokazali da već imamo i rezultate, rekao je Nađi.

Damir Bajs, nositelj liste koalicije Fokus-Republika u II. izbornoj jedinici rekao je kako je pad poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane u Hrvatskoj najveći u Europskoj uniji.

– Činjenica je da ovog trenutka imamo veliki pad i kod onih koji rade u poljoprivredi manje od 5 posto i shodno tome ono što želimo je vrlo jednostavno napraviti preokret, napraviti da gotovo milijun hektara poljoprivrednog zemljišta koje nije u funkciji se stavi u funkciju i u konačnici da se dogodi ono što želimo, a to je da Hrvati i svi mi koji smo u Hrvatskoj imamo dovoljno hrane za sve nas. U 2024. nije normalno da smo mi uz Bugarsku zadnji po tome i da samodostatnost u Hrvatskoj ne postoji. Mi ćemo to preokrenuti, napravit ćemo ono što želimo, a to je zapravo činjenica da želimo ono što je ključno, da budemo sigurni u ovim nesigurnim vremenima. Čudi me da HDZ koji često govori o sigurnosti ne brine o tome, mi hoćemo, rekao je Bajs.

Nađi je dodao da jedan od razloga zašto hrana poskupljuje je zato što se u Hrvatsjkoj prozvode sve manje količine.

– Potražnja je velika i naravno da cijena onda raste, ali isto tako, kada pogledamo i generalno politike koje država provodi, tu se poljoprivrednicima nameću sulude regulacije koje poskupljuju poslovanje. Poticaji se i zemljišta dodjeljuju po principu stranačke iskaznice, a ne po principu stvarno kako bi bilo pravedno i efikasno. Imate situaciju da su zapravo i neki porezi koji podižu ulazne troškove previsoki. Tu je cijeli niz problema koje vladajući godinama ne rješavaju, a koji zapravo rezultiraju time da cijena hrane raste i postaje sve manje priuštiva našim građanima, rekao je.

Osvrnuo se Nađi i na tijek kampanje za koju smatra da se sve svelo na obično prepucavanje te se pokušava maknuti srž s programa i rezultata.

– Mi se ne uvlačimo u takva prepucavanja. Mi se trudimo biti glas razuma u ovoj priči. Dok drugi govore, daju najave kako će riješiti neke probleme, drugi kažu, mi ćemo riješiti problem demografije. Mi iz fokusa smo to već riješili, u gradovima gdje je fokus na vlasti broj stanovnika raste. Drugi kažu, smanjit ćemo poreze, mi smo ih već smanjili. Drugi kažu, popravit će infrastrukturu. Mi smo je već popravili. Ja pozivam građane da ne gledaju takva prepucavanja, nego da gledaju tko stvarno nešto radi za njih i da se time vode 17.4. Da zaokruže listu broj 2 jer mi imamo rezultate i mi smo glas razuma u ovoj priči. I nama je bitno ne samo kakvi će biti rezultati 17.4., nego što će se raditi nakon toga, zaključio je Nađi.