Knjiga povjesničara Jure Bijelića, nazvana “Kaleidoskop života: stanovništvo župe Čazma u 19. stoljeću”, sigurno će izazvati veliko zanimanje među stanovnicima Čazme. Ovo obimno djelo temelji se na istraživanju matičnih knjiga krštenih župe Čazma i prikazuje demografske aspekte čazmanskog područja od 1791. do 1910. godine. Knjiga je izdana u nakladništvu Državnog arhiva u Bjelovaru i predstavljena je prošle godine u Bjelovaru u sklopu Međunarodnog dana arhiva, a nešto manje od godinu dana kasnije bit će predstavljena i večeras u Čazmi u Centru za kulturu s početkom u 18 sati.

Autor, Jure Bijelić, proveo je većinu svog života u Čazmi i ističe da je zavičaj uvijek bio izvor znatiželje za povjesničare. S namjerom da doprinese lokalnoj zajednici i ljudima koji u njoj žive, Bijelić je odlučio istražiti matične knjige i stvoriti knjigu koja će Čazmancima pružiti uvid u živote njihovih predaka od kraja 18. do početka 20. stoljeća.

Proučavajući matične knjige, Bijelić je shvatio koliko bogatstvo informacija pružaju istraživačima i kako pomažu u stvaranju cjelovite slike društva. Zbog te perspektive, nazvao je knjigu “Kaleidoskop života”, jer poput kaleidoskopa, matične knjige i popisi stanovništva otkrivaju sasvim drugačiju sliku ovisno o kutu promatranja.

Knjiga “Kaleidoskop života: stanovništvo župe Čazma u 19. stoljeću” otkriva brojne fascinantne detalje o demografskom razvoju čazmanskog područja. Autor knjige pažljivo je proučio matične knjige, otkrivajući ne samo podatke o krštenjima i broju stanovnika, već i nekoliko iznenađujućih zanimljivosti o kojima možete čuti na večerašnjem predstavljanu knjige “Kaleidoskop života: stanovništvo župe Čazma u 19. stoljeću”,