Danas je otvoren 25. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam, sajam poljoprivredne mehanizacije koji će trajati sve do nedjelje, 14. travnja. Prvi je ovo put da je sajam biti otvoren četiri dana. U sklopu Proljetnog sajma održavaju se i HOROP – sajam hortikulture te GRO-KO, sajam građevine i komunalne tehnologije.

Direktor Bjelovarskog sajma na otvorenju je kazao kako je Proljetni sajam u početku zamišljen kao sajam poljoprivredne mehanizacije i svega onog potrebnog za proljetnu sjetvu. No, rastao je iz godine u godinu i sada se može reći da je i nadmašio Jesenski sajam.

– Naš ovogodišnji Proljetni bjelovarski sajam je najveća sajamska manifestacija u Republici Hrvatskoj bilo kog tipa. Na 100 tisuća kvadratnih metara ili 10 hektara se sigurno u Republici Hrvatskoj neće održati niti jedan sajam. Mi smo prije nekoliko godina u ovu našu sajamsku manifestaciju stavili i Sajam građevinske i komunalne opreme, Sajam hortikulture i ima puno izlagača koji su  vezani uz poljoprivrednu proizvodnju iz domene građevine, iz domene komunalne opreme i hortikulture. Mogu reći da svake godine sve više izlagača dolazi upravo iz područja tih sajmova. Na ovom sajmu je više od 400 izlagača, možda i najveća brojka do sada. Zadovoljni smo što smo  popunili sajamski prostor i napravili jedan sajam koji nudi jako puno toga. Ove godine ima dosta novih izlagača. Bit će prezentirane nove tehnologije, neki novi radni strojevi, kazao je Salaj.

Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak istaknuo je da od Proljetnog sajma počinje sve ono što je najbitnije za hrvatsku poljoprivredu, dobro ili  loše u određenoj poljoprivrednoj godini.

– Nekako je ta tradicija postala da upravo ovdje s početkom bjelovarskog sajma, s početkom proljeća, nagovještavamo kakva će biti poljoprivredna sezona i kakav će biti urod. Kako će oni koji žive od poljoprivrede na kraju te poljoprivredne sezone i živjeti.  Želim svima onima koji će izlagati svoje poljoprivredne proizvode, ali i onima koji će izlagati mehanizaciju da će u ova četiri dana bjelovarskog sajma imati što za vidjeti , da će moći posjetiti i određene radionice, ali na kraju krajeva, ono najvažnije za sve njih, je da razmjenjuju iskustva i koriste ova četiri sajmena dana kako bi unaprijedili svoju poljoprivrednu proizvodnju, rekao je Hrebak.

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić istaknuo je  kako su poljoprivreda i gospodarstvo u zadnje tri godine prošli kroz izrazito teško razdoblje, ali unatoč tome bilježi se stalni rast vrijednosti proizvodnje.

– To su postignuća vrijedna svakog respekta i pohvale. Kad o tome govorim, moram istaknuti da i mi kao Županija sa svoje strane i u skladu sa svojim mogućnostima nastojimo pomoći gospodarstvu i poljoprivredi. Upravo prije nekoliko dana raspisali smo prvi javni poziv za pomoć gospodarstvenicima i obrtnicima. Riječ je o prve četiri od ukupno osam mjera kojima mi pomažemo. Uz ostalo, pomažemo im i u nabavci novih i rabljenih strojeva i opreme te u implementaciji obnovljivih izvora energije. Slično činimo i s poljoprivrednicima. U tijeku je  javni poziv za sufinanciranje proljetne sjetve. To je mjera za koju je prethodnih godina pokazan itekako veliki interes i veseli da upravo zahvaljujući toj mjeri naši ratari iz godine u godinu uspijevaju zasijati sve veće površine, istaknuo je Marušić.

 Tugomir Majdak, izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske u svom govoru naglasio je kako je Bjelovarsko-bilogorska županija  jedna od vodećih poljoprivrednih županija te da županijski poljoprivrednici zahvaljujući  poljoprivrednoj politici Vlade, bilježe alokaciju sredstava za poljoprivredu u iznosu od  oko 500 milijuna eura u posljednjih osam godina.

 – Preko 15 tisuća projekata, a posebno želim naglasiti 6,5 milijuna eura za male poljoprivrednike, i 6,5 milijuna eura za mlade poljoprivrednike u proteklom razdoblju.  Sva ova sredstva su na neki način uložena u budućnost naše poljoprivrede i tako ćemo nesumnjivo i u budućnosti ulagati nastojati programirati , ciljati u  dostižne ciljeve u komunikaciji s našim partnerima, a to su prije svega poljoprivrednici, najavio je Majdak.

25. Proljetni bjelovarski sajam otvorio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je u svom govoru istaknuo kako Sajam podsjeća na stratešku važnost sektora poljoprivrede, ali i na poljoprivredno bogatstvo i potencijale koje Republika Hrvatska ima.

–  Poljoprivreda postaje,  bila je, a u vremenima u kojima živimo, s obzirom na promjene koje se oko nas događaju, postaje zaista strateška grana i tu nam je iznimno važno da prepoznamo trenutak u kojem ćemo razvijati sve one potencijale koje kao država imamo u sektoru poljoprivrede, da inzistiramo na visokoj kvaliteti na prepoznatljivom hrvatskom proizvodu i naravno da unaprijedimo svoja tehnološka rješenja i da se prilagodimo izazovima koje imamo i koji su povezani s budućnošću. Želim organizatorima da sve prođe besprijekorno, kako smo i naučili ovdje na bjelovarskom sajmu. Želim onima koji su ovdje došli zbog posla da sklope dobre ugovore, da im uspješan bude ovaj sajam, a naravno, svim posjetiteljima želim da im bude ugodno ovdje, da provedu jedan ili dva dana zajedno sa svojim bližnjima i da vide kako napreduje hrvatska poljoprivreda, prehrambena industrija i hrvatsko selo u cjelini, rekao je Jandroković otvarajući ovogodišnji Proljetni bjelovarski sajam.