Nakon provedenog javnog natječaja, u četvrtak, 11. travnja, je potpisan ugovor s tvrtkom M-PLAN za izradu idejnog projekta proširenja kapaciteta Doma za starije osobe u Bjelovaru, što je označilo prvi konkretan korak prema ostvarenju ovog važnog projekta.

-Drago mi je što mogu najaviti potpisivanje ugovora nakon provedenog javnog natječaja s tvrtkom M-PLAN za izradu idejnog projekta proširenja kapaciteta ovog doma. Mi smo svjesni da Domu nedostaje kapaciteta, da je velika potražnja naših sugrađana starije životne dobi za ovim domom. U proteklom periodu razradili smo projektni zadatak zajedno u suradnji s ravnateljicom Doma gospođom Mlatilik kako bismo doskočili tom problemu, izjavio je župan Marko Marušić i dodao kako su u Županiji svjesni važnosti brige za nemoćne i starije.

– Nadamo se da ćemo ovim projektom doprinijeti poboljšanju kvalitete života naših sugrađana. Također, radimo na poboljšanju kvalitete samih smještajnih kapaciteta, dodao je Marušić.

Osvrćući se na postojeće stanje, Marušić je naglasio da je energetska obnova samo “fasada”, dok se godinama nije ulagalo u poboljšanje smještajnih kapaciteta soba. Izrazio je zadovoljstvo što će se potpisivanjem ugovora, dom uskoro moći prijaviti na određene EU fondove kako bi se osigurala financijska sredstva za proširenje kapaciteta.

Sanela Mlatilik, ravnateljica Doma, istaknula je kako se trude osluškivati potrebe građana , a posebno je istaknula potrebu za privremenim smještajem, primjerice za rehabilitaciju nakon operacije i izrazila zadovoljstvo što je Županija podržava u tim naporima.

– Ono što bih istaknula u ovoj temi oko proširenja kapaciteta jest da se nastojimo voditi potrebama korisnika, orijentirajući se na drugi i treći stupanj njege. To su oni funkcionalno ovisni korisnici, pa ćemo kod izrade projektne dokumentacije istražiti u kojem smjeru možemo ići. Primijetili smo i potrebu za privremenim smještajem, posebno za rehabilitacijom nakon operacija kuka gdje ljudi imaju potrebu za privremenim smještajem na 2 do 3 mjeseca tako da bi predvidjeli i opciju privremenog smještaja, rekla je Mlatilik i zahvalila Županiji što je voljna ulagati u dom.

-Tijekom prošle godine uložili smo oko 108 tisuća eura u dom.  Promijenili smo dvije vertikale kupaonice, što predstavlja početak projekta. To je sedam kupaonica, čija je vrijednost 40 tisuća eura. Župan ima volju da nastavimo s tim i dalje. Ove godine smo odlučili ići u adaptaciju soba, uključujući promjenu namještaja, jer je postojeći dosta star i dom jednostavno treba ulaganja. Temeljem provedenog natječaja, odlučili smo renovirati 15 soba, što je jedan kat. Potpisali smo ugovor sa tvrtkom Suvenir Arborom, to nam je cilj tijekom ove godine, rekla je Mlatilik.