Kreće obnova magistralnog vodovoda Delovi – Bjelovar, važan projekt za Bjelovar te Općine Kapela i Rovišće. Ukupna vrijednost projekta izgradnje magistralnog vodovoda s izgradnjom i rekonstrukcijom vodno-komunalne infrastrukture je 16.557.181,60 eura. Putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, odnosno iz Mehanizma za oporavak i otpornost, dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 80% prihvatljivih troškova.

Ivan Ivančić, direktor Vodnih usluga Bjelovar istaknuo je kako je magistralni vodovod rađen šezdesetih godina prošlog stoljeća, što znači da je već potrošio i svoju amortizaciju i eksploatacijski vijek.

– Dosta su česte intervencije. Procjenjujemo da je on i značajan izvor gubitaka na vodoopskrbnoj mreži, odnosno onog dijela neprihodovne vode. Generator je i troškova i gubitaka, ali isto tako i on u ovakvom stanju predstavlja i rizik za kontinuitet i sigurno snabdijevanje Grada Bjelovara pitkom vodom. Ne samo Grada Bjelovara, tu su i dvije općine kojima isporučujemo, a to su kapela i Rovišće. U perspektivi je to cjevovod na koji će biti vezan i Zrinski Topolovac, ali i druge jedinice lokalne samouprave na području naše županije. Stoga je on iznimno važan i ovo je bio krajnji trenutak da se on zamijeni, kazao je Ivančić.

Gradonačelnik Dario Hrebak izjavio je kako će se popraviti tijekom ovog projekta, ne samo gubici koji će biti smanjeni na 20 km dugom dugom pravcu, nego će se obnoviti i veliki dio vodovodne mreže i odvodnje na području samog grada.

– 13 ulica i to velikih bitnih kapitalnih ulica u gradu Bjelovaru u potpunosti će se obnoviti, jer na ovaj projekt će i Grad Bjelovar dodatno dodati dodatna  sredstva kako bi se cjelokupne ulice isto tako obnovile iako to nije dio ovog sastavnog projekta, rekao je Hrebak.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković kazao je kako bi radovi na magistralnom vodovodu Delovi – Bjelovar trebali biti gotovi do 31. prosinca 2025. godine.

– Danas započinje gradnja dvadesetak kilometara dobavnog vodoopskrbnog cjevovoda Delovi – Bjelovar koji život znači zapravo za 40 tisuća stanovnika jer je to jedini dobavni pravac sa crpilišta Delovi. Isto tako važno reći, to nije samo da će pomoći još sigurnijoj vodoopskrbi Grada Bjelovara, Rovišća i Kapele, nego će i pružiti mogućnosti za razvoj daljnjeg širenja vodoopskrbe na ukupnom području Bjelovarsko-bilogorske županije. Znamo da Zrinski Topolovac praktično nema vodoopskrbe. Mogućnost je isto krenuti s vodom iz Delova prema Garešnici, tako da ovaj projekt ima puno šire značenje od same  zamjene cjevovoda. No, i u tome ima puno vrijednosti zato što ćemo smanjiti gubitke, racionalnije upravljati vodoopskrbnim sustavom i zapravo sve te litre koje su se prije gubile u podzemlje, one će moći ići prema novim potrošačima, zaključio je Đuroković.