Nositelj liste u 2. izbornoj jedinici koalicije “Rijeke pravde” Boris Lalovac i četrnaesti na listi Bojan Glavašević danas su predstavili svoj program građanima Grada Čazme. Glavna tema razgovora bili su materijalni problemi s kojima se suočavaju građani u svakodnevnom životu, uključujući niske mirovine, blokade računa i niske plaće.

Boris Lalovac, govoreći o problemima niskih plaća, istaknuo je primjer velike autoprijevozničke tvrtke Čazmatrans s preko tisuću zaposlenih, koja se suočava s ograničenjima u povećanju plaća zbog fiksnih ugovora s državom.

Dodao je da je takva situacija posebno problematična gdje je autoprijevozna industrija od vitalnog značaja za gospodarstvo, ne samo Čazme, već i Slavonije i Hrvatske u cjelini.

-Imamo paradoksalnu situaciju gdje država traži povećanje plaća, ali istovremeno fiksira cijene usluga, što ograničava mogućnosti. Ako dođemo na vlast to ćemo svakako popraviti, Jer ne možete tražiti povećanje plača i ostanak na radnom mjestu, a s druge strane ograničavati tvrtku s fiksnim cijenama, objasnio je Lalovac.

Dodao je da su niske mirovine također veliki problem, ističući da prosječna mirovina od 550 eura nije relevantna kada se čuju stvarne priče građana.

– Svakodnevno razgovaram s ljudima i nitko od umirovljenika mi nije rekao da prima prosječnu mirovinu. Mnogi imaju znatno manje iznose, prosjek u Hrvatskoj ne znači ništa. Kada vam građani kažu koliko niske mirovine imaju, sva statistika padne u vodu, naglasio je Lalovac i izrazio nadu da će, ako dođu na vlast, ozbiljno pristupiti rješavanju problema niskih plaća i mirovina te poboljšati sustav kako bi osigurali dostojanstven život za sve građane, umjesto da se suočavaju s preživljavanjem.

Bojan Glavašević istaknuo je problem lihvarskih agencija koji već godinama drže građane u dužničkom ropstvu, naglašavajući nedostatnost regulative u tom području.

-Već nekoliko godina pitanje ovih takozvanih lihvarskih agencija predstavlja ozbiljan izazov za naše građane, držeći ih u dužničkom ropstvu koje je potpuno neregulirano. Jedna takva agencija je manje regulirana od strane države od jedne kvartovske pekare, izjavio je Glavašević.

Glavašević je dodao da takve agencije koriste nasilne i agresivne metode u naplati dugova.

– One uznemiravaju građane, što je nedopustivo i što se ne može tolerirati. To je nasilje nad našim građanima i mi to nećemo trpjeti. Nastojat ćemo se ozbiljno pozabaviti ovim problemom jer građani zaslužuju zaštitu od takvih predatora, istaknuo je Glavašević.