Završen je projekt izgradnje bušotine za korištenje geotermalne energije u Bjelovaru, a s tim u skladu održana je i završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta, koji su premašili sva očekivanja.

Bušotina je na dubini od 1290 metara dubine, gdje je voda u ležištu 83 stupnja. Temperatura na površini je 70,1 stupanj.

Gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je da je riječ o projektu koji će puno značiti za Bjelovar. Napomenuo je da je geotermalna energija velik potencijal te da se u panonskoj Hrvatskoj može napraviti 200 bušotina, a da Bjelovar s postojećom bušotinom može opskrbiti deset hektara stakleničke proizvodnje.

Podsjetimo, projekt je sufinanciran sredstvima Kraljevine Norveške, Islanda i Lihtenštajna. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.468.743,62 €, od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 1.300.000,00 €. Također, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gradu je za projekt bušotine osiguralo dodatnih milijun eura. Cilj projekta je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, smanjenje emisije CO2 te povećanje sigurnosti opskrbe.

Izvor i foto: Grad Bjelovar