Župan Marko Marušić najavio je raspisivanje Javnog poziva za dodjelu potpora gospodarstvu i obrtništvu u 2024. godini. Riječ je o prvom dijelu Javnog poziva za prve četiri mjere kojima Županija pomaže razvoj gospodarstva i obrtništva na svom području.

– Mi ćemo u ovoj godini dodijeliti ukupno osam mjera. U odnosu na lani ukupna sredstva povećana su gotovo za 30 tisuća eura i ona u ovoj godini iznose 301 tisuću eura. Prvi javni poziv za ovu godinu bit će raspisan 8. travnja, u ponedjeljak i to za prve četiri mjere, a to su sufinanciranje nabavke novih i rabljenih strojeva. Ovo je najpopularnija mjera i za nju je raspoloživo ukupno 120 tisuća eura. Druga mjera je potpora za implementaciju obnovljivih izvora energije. Tu je raspoloživo 50 tisuća eura. Zatim poticanje certificiranja i uvođenja sustava kvalitete za što je raspoloživo osam tisuća eura i četvrta mjera je sufinanciranje uvođenja Bike & bad standarda. Tu je raspoloživo 16 tisuća eura, kazao je župan Marušić.

Župan Marko Marušić

Korisnici mjera mogu biti  mikro, male i srednje tvrtke i obrti izvan javnog sektora koji imaju sjedište i proizvodne kapacitete na području  Bjelovarsko-bilogorske županije, a svi ostali detalji bit će definirani u javnom pozivu. Sljedeći javni poziv za još dvije mjere bit će raspisan početkom lipnja ove godine, a zadnji javni poziv za preostale  dvije mjere bit će raspisan početkom rujna. Svi   javni pozivi bit će otvoreni do 15. studenog, odnosno do utroška sredstava.

Predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Pavec zahvalio se županu Marušiću na potpisivanju sporazuma o redovnom financiranju rada i aktivnosti županijske Obrtničke komore te raspisivanju Javnog poziva za dodjelu potpora. Naime, uz potpore Bjelovarsko-bilogorska županija  i ove godine sufinancira programe i aktivnosti županijske obrtničke komore. U proračunu za ovu godinu za to je namijenjeno 10 tisuća eura, što je za tisuću eura više nego prošle godine. Sredstva su namijenjena za sufinanciranje troškova izlaganja proizvoda i usluga županijskih obrtnika na gospodarskim i obrtničkim sajmovima, za apliciranje obrtničke komore u projektima i natječajima koje financira Europska unija te za sufinanciranje raznih seminara i edukacija samih djelatnika.

Predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Pavec

– Znamo i svi što se tiče obrtnika da su značajni u razvoju cjelokupnog gospodarstva županije. Samim mjerama županija daje na važnosti i obrtnicima koji utječu i na sam razvoj županije. Trenutno na području županije imamo 1486 aktivnih obrta. To je podatak s 27. ožujka. Veseli to da imamo već od 1. siječnja do 27. ožujka imamo  67 novootvorenih obrta. Prošlu godinu smo završili u plusu sa 111 obrta više, rekao je Pavec.

Na nastavku dodjele potpora zahvalio je i Damir Pavlović predsjednik Županijske  komore te dodao kako na području županije radi oko dvije i pol tisuće poduzetnika koji zapošljavaju oko 15 tisuća zaposlenika.

Damir Pavlović predsjednik Županijske  komore

– Mi u gospodarstvu nismo naučili ništa dobivati  i kad nam netko nešto da, to je velika stvar.  Sve što je  napravila Vlada dosad za nas i u ovom slučaju Županija je jako puno za gospodarstvo jer puno gospodarstvenika ne bi preživjelo bez potpora ili se ne bi uspjelo razvijati. Poslovica kaže da sve što uložite u gospodarstvo Bog će vam platiti, a oni će vam vratiti. U svakom slučaju, Hvala vam puno, a svi gospodarstvenici  koji ispune kriterije i dobiju sredstva, uložit će ih  i tako vratiti, zaključio je Pavlović.