U srijedu, 3. travnja, u Multifunkcionalnom centru u Čazmi, gradonačelnik Dinko Pirak potpisao je ugovore s predstavnicima udruga koje se financiraju iz proračuna Grada Čazme.

– Sveukupno imamo 26 ugovora u vrijednosti od 47.550,00 eura. To je 10 tisuća eura  više nego što je to bilo lani, ali nije to sve. Grad ima jako puno udruga, od vatrogasaca, sportaša i drugih, pa ćemo sveukupno za udruge ove godine  izdvojiti 225 tisuća eura. Reći ću samo da je Vatrogasna zajednica 67 tisuća eura, udruge u kulturi 31 tisuća, sportske udruge 80 tisuća eura. Mogu reći da nakon niza godina, kad su te potpore bile simbolične, sada već govorimo o značajnom iznosu koji pomaže u radu svih udruga, tako da je to iskrena zahvala na svemu što činite za naše sugrađane, izjavio je gradonačelnik Pirak.

Udruga koja po prvi put dobila sredstva iz gradskog  proračuna je Orijentacijski klub Vihor iz Zagreba čija je članica dr. Bojana Nikolić.

– Smatram da bi trebalo svima što više prikazati i objasniti o našem sportu  tako da već nekoliko godina sudjelujemo u jednoj svjetskoj inicijativi, Svjetski dan orijentacije i tada, u dogovoru s Osnovnom školom, prikažem djeci  orijentacijski sport i malo vježbamo i podučim ih. Zbog toga sam ove godine prijavila naš klub. Tražila sam sredstva da omogućimo djeci da još više upoznaju neke stvari i da im uz pomoć karte koju će moći onda dobiti u trajno vlasništvo, jer dosad smo ih malo reciklirali, možemo još više planirati akcije, kazala je dr. Nikolić.

Sredstva su dobile i braniteljske udruge u ime kojih se obratio predsjednik Kluba 2/105 Ivica Bok.

– Ja se moram zahvaliti i moram pohvaliti Grad Čazmu. Ove godine mi smo s Gradom Čazma potpisali ugovor o korištenju braniteljskog doma. To je jedan veliki, prelijepi objekt. Potpisali smo ugovor o korištenju i imamo partnerski ugovor s udrugom HVIDRA Čazma i Udrugom policije Pakrac Lipik, podružnica Čazma. Mi smo partneri u korištenju tog objekta, no ono što  taj objekt krasi je i jedna velika dvorana i ja preporučujem svim udrugama s područja grada Čazme da nam se jave ako imaju potrebe za korištenjem tog prostora. Još jednom hvala Gradu Čazmi, gradonačelniku i njegovim djelatnicama, rekao je Bok.

Po prvi put sredstva je dobila i Udruga maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“ koji su ove godine u sklopu 47. supermaratona „Od Kaptola do Kaptola“ organizirali utrku u Čazmi.

– Drago nam je da Grad Čazma podupire naš rad i nadamo se da će u budućnosti još više članova biti iz samog grada Čazme i trčati memorijale. Dolaskom kod gradonačelnika sa željom da pokrenemo jednu sasvim novu priču, trčanje utrke uz utrku koja  se već održava 47. put, ne samo da smo krenuli u utrku, nego  je veliki broj domaćih trkača sudjelovao što me stvarno iznenadilo. U budućnosti   se nadam još većem odazivu. Zahvaljujem se Gradu Čazmi i gradonačelniku i svim ljudima što su nas podržali i nadam se da ćemo još više i bolje surađivati u budućnosti, rekao je Igor Vuković predsjednik udruge maratonaca.

Na kraju je u ime braniteljskih udruga dopredsjednik čazmanske HVIDRE i predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca domovinskog rata Čazma i dopredsjednik županijske udruge Ivica Sever gradonačelniku uputio prijedlog da se prije svake sjednice Gradskog vijeća izvede himna i održi minuta šutnje za sve poginule i preminule branitelje Domovinskog rata na što mu je gradonačelnik Pirak rekao kako će Gradsko vijeće sigurno usvojiti taj prijedlog.