Grad Bjelovar koji je osnivač Dječjeg vrtića Bjelovar, u dogovoru sa sindikatom Dječjeg vrtića Bjelovar, usuglasio je usklađivanje plaća djelatnika sukladno donesenim nacionalnim koeficijentima, počevši s 1. ožujkom 2024. godine.

– Usklada plaće ide u dva dijela. Tako smo se dogovorili sa Sindikatom s obzirom na punjenje gradskog proračuna i naše projekcije. Prvi dio usklade ide od 1. ožujka 2024., a drugi dio od 1. siječnja 2025. Time bi Bjelovar bio prvi grad u Hrvatskoj koji je u potpunosti uskladio plaće odgajateljica u gradskom vrtiću s plaćama učitelja u razrednoj nastavi. Za to će se osigurati 255 tisuća eura u ovoj godini, a isti iznos će se osigurati i u 2025. godini, rekao je gradonačelnik Hrebak i dodao kako nisu zaboravljeni ni privatni vrtići.

– Naravno, ne smijemo zaboraviti ni privatne vrtiće staviti njih u neprivilegirani položaj. Grad Bjelovar je u razgovoru s privatnim dječjim vrtićima dogovorio povećanje sufinanciranja smještaja djece u privatnim dječjim vrtićima od 1. travnja 2024. u iznosu od 10 eura mjesečno po djetetu. Također, dogovorena je isplata uskrsnice svim zaposlenicima u iznosu od 133 eura, za što će Grad Bjelovar u proračunu osigurati dodatna sredstva od 60 tisuća eura,  s tim i dalje nastavljamo razgovore s privatnim vrtićima Grada Bjelovara iz razloga što ne možemo napraviti jaz između plaća teta, odnosno odgajateljica u privatnim vrtićima i plaća u javnim vrtićima. Na tom dijelu ćemo raditi i svakih nekoliko mjeseci pokušavamo sjesti za zajednički stol vidjeti kako se puni proračun i pokušati isto tako osigurati jednake uvjete i u privatnim vrtićima, kazao je Hrebak i dodao kako povećanje plaće zaposlenicima vrtića neće značiti povećanje cijene vrtića.

Zadovoljni uskladom plaća su u vrtićima, pa je tako ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar Anna Lauš kazala kako su  koeficijenti za odgojitelje bili do sada  2,80 i 2,90, a sada će biti 3,39 i 3,64 što je izjednačenje s razrednom  nastavom.

No, još uvijek će postojati razlika u plaćama između zaposlenih odgojiteljica u privatnim i gradskim vrtićima između 100 i 200 eura.

– U ovom trenutku još uvijek nismo isti s materijalnim pravima radnika, odnosno odgojno obrazovnih radnika, ali konstantno, konstruktivnim i dobrim dogovorima Dolazimo do stalnih pomaka. To znači da će se s 1.4. povećati plaće odgajateljicama, isplatit će se uskrsnica. Ja mislim da ćemo biti jedini grad koji će zapravo uspjeti preći ove barijere između  privatnog i  gradskog. Mislim da smo svi kao jedna jedinstvena cjelina i to nam mora biti  nekakva misija i vizija, zaključila je ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban Senka Ivanušec.