Drugi put zaredom u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar održana je Županijska smotra Građanskog odgoja i obrazovanje: Projekt građanin. Ujedno je to i drugi put da se takva smotra održava u našoj županiji.

Radi se o smotri u kojoj učenici imaju prilike predstaviti zanimljive projekte koje rade tijekom godine sa svojim mentorima.

U Projektu građanin, učenici uočavaju i analiziraju pitanja i probleme s kojima se suočava njihova zajednica (škola, susjedstvo, grad, država). Odabiru jedno od tih pitanja i problema za detaljno istraživanje. Nakon što dovrše svoje istraživanje predlažu javnu politiku koja se bavi tim pitanjem ili problemom. Na kraju, izrađuju plan akcije u kojem su detaljno opisani koraci koji se trebaju poduzeti da bi njihov prijedlog javne politike bio usvojen od nadležnih tijela. Tada, na osnovi svojih istraživanja, razred ili projektna skupina izrađuje svoj portfelj. Portfelj ima dvije komponente – oglednu komponentu i dokumentacijsku komponentu. Te dvije komponente zajedno čine portfelj koji se vrednuje.

Ovaj put, 26. 3. 2024. godine predstavio se tim Gimnazije Bjelovar u čijem su timu bile učenice Iva Pogledić, Nina Vicić, Ela Dolenac i Stela Balenović. Pomogle su učenice Marijeta Nemet i Luna Bunčić. Mentorice su profesorica Željka Holjević i knjižničarka Biljana Barišić Mudri. Tema projekta je Sigurno na dva kotača. Iznimno aktualna tema u kojoj istražuju pitanje sigurnost voženje na biciklu, kako za vozdače tako i za pješake, istražuju postojeće stanje te mogućnost za unaprijeđenje prakse putem edukacije i bolje međusobne suradnje svih dionika društva.
Predstavljanje je provedeno pod budnim okom povjerenstva odnosno sudaca procjenitelja u sastavu pedagoginja Ornela Malogorski kao predsjednica te članice Ivanka Jareb, dipl. iur. i dr. sc. Zdenka Brebrić.

Zahvaljujući korektno odrađenom zadatku, jasnoj prezentaciji, provedenim istraživanjim i prikupljenim podacima, dobro obrazloženim prednostima i nedostacima alternativnih politika te uredno posloženom portfelju učenice su predložene za državnu smotru koja će s eodržati u 18. svibnja 2024. godine u Zagrebu.

Predsjednica Županijskog povjerenstva Smotre GOO: Ornela Malogorski