U utorak, 26. ožujka u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar održan je okrugli stol na temu dosadašnjih rezultata na putu do prelaska na puni kapacitet iskorištavanja geotermalne energije u sklopu projekta „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na području Velikog Korenova – Korenovo GT 1“ . Sudionici panela bili su Martina Tuschl, direktorica Sektora za geotermalnu energiju iz Agencije za ugljikovodike, Tomislav Đurić, stariji istraživač iz Odjela za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša Energetskog instituta Hrvoje Požar, Gabrijel Deak zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje, dr.sc. Vladislav Brkić dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta te gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

– Mi se želimo pozicionirati kao grad koji će prvi u Hrvatskoj koristiti geotermalnu energiju. U sklopu ovog projekta Energija i klimatske promjene Kraljevine Norveške, Islanda i Lihtenštajna ostvarili smo potporu od 1,3 milijuna eura. Grad Bjelovar je tu dodao još svojih 1,4 milijuna eura i Vlada Republike Hrvatske preko Ministarstva regionalnog razvoja, odnosno Fonda za sufinanciranje još milijun eura. Mi smo danas nakon mnogih godina priprema dobili bušotinu gdje imamo temperaturu vode 83 stupnja u ležištu preko 70 stupnjeva na izvorištu, dosta veliko otkriće koje je, rekao bih dosta veliko iznenađenje za hrvatske prilike. U svakom slučaju, Hrvatska je bogata geotermalnim nalazištima,  cijeli ovaj panonski dio Hrvatske ima iznimno visoki toplinski gradijent i mi možemo doista jako puno toga iskoristiti kao gradovi. Grad Bjelovar će definitivno u dva smjera. Jedan smjer je grijanje grada. Pripremamo nove dvije bušotine koje ćemo smjestiti u samom centru grada, grijati bolnice, škole, vrtiće itd. I drugi smjer je, naravno, onaj poduzetnički gdje planiramo u našoj zoni gdje smo izgradili bušotinu uskoro izgraditi vrelovod i pozicionirati bušotinu na način da u najvećem hrvatskom gradu, s najmanjim porezima, dobijemo investicije koje će se bazirati na toploj vodi, besplatnim energentima, jeftinim cijenama grijanja, odnosno želimo poslati snažnu poruku investitorima. Dođite u Bjelovar, investirajte u Bjelovar očekuju vas ovdje topla voda i rekao bih najmanji porezi u državi. Vaš euro će vrijediti u Bjelovaru više nego bilo gdje drugdje u Hrvatskoj, poručio je gradonačelnik Hrebak.

Vladislav Brkić dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta naglasio je kako se Hrvatska nalazi  u energetskoj tranziciji te da postoji niz mjera, a među prvim mjerama je nacionalni plan oporavka i otpornosti kroz koji se stimuliraju ne samo lokalne zajednice, nego i mnoge kompanije za investiranje u geotermalnu energiju.

– Konkretno u ovom slučaju Bjelovara bušotina je pozitivna. To je najvažnije i očekujemo u narednih par godina, zajedno s još ostalim bušotinama koje planiraju grad i država na ovom području da bi se projekt uspješno završio. Prvenstveno na ovom području Velikog Korenova gdje je trenutno bušotina, a kasnije i u užem području grada jer bitno je da  fosilna goriva zamijenimo s obnovljivim izvorima energije, a geotermalna energija upravo jedan od takvih, rekao je Brkić.