Bjelovarsko kazalište je u četvrtak, 21. ožujka, svečanošću dodjele nagrada kraju privelo  projekt „Perom u kazalište“.

Riječ je o natječaju za najbolji dramski tekst učenika osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Cilj mu je promicanje interesa za dramsko stvaralaštvo kod djece i mladih, općenito interesa za kazalište, ali i poticanje učenika na promišljanje o općeljudskim vrijednostima, zato je tema 1. literarnog natječaja bila „Uvažavanje drugih i drugačijih“.

Prosudbeno povjerenstvo dodijelilo je devet nagrada u tri kategorije: učenici nižih razreda osnovne škole, viših razreda i učenici srednje škole  te četiri pohvale. Tako će u četvrtak po svoje nagrade doći učenici i njihovi mentori iz Zadra, Zaboka, Virovitice, Virja, Viškova, Potpićana, Đakova i Bjelovara.Idejna začetnica projekta i predsjednica prosudbenog povjerenstva je Bjelovarčanka, poznata autorica mnogih dramskih tekstova za djecu, profesorica Slobodanka Martan.

– U učeničkim dramskim tekstovima ima sjajnih dramaturških rješenja, iznimno dobro profiliranih likova, maštovitih scenografija, ali i ozbiljnih, mudrih poruka. Polazni, motivacijski tekst koji je pratio natječaj, bila je priča književnice Vesne Krmpotić „Vrana i papiga“ tako da je na natječaj stiglo puno vrana i papiga, a i puno stranica. To su tekstovi od 36, 13 ili devet stranica srednjoškolaca i starijih osnovaca, dok su oni mlađih učenika od jedne  pa do tri stranice – otkriva Martan.

U kategoriji nižih razreda osnovnih škola prve tri nagrade su otišle u III. osnovnu školu Bjelovar. prvu nagradu je osvojila Iris Davinić, drugo mjesto pripalo je Doris Vranješ, a treću nagradu je osvojila Helena Pongračić. Svima je mentorica bila Nataša Brekalo.

U kategoriji viših razreda osnovnih škola, prvu nagradu je odnijela Lana Bajivić iz Osnovne škole Vladimira Nazora u Virovitici. Drugo mjesto je zauzela Tena Panić iz Osnovne škole Vladimira Nazora Đakovo, dok je treće mjesto osvojila Mia Milohanić iz Osnovne škole Vladimira Nazora u Potpićanu.

U kategoriji srednjih škola, prvu nagradu je osvojila Ema Gospočić iz Gimnazije A.G. Matoš u Zaboku. Drugo i treće mjesto otišlo je u Zadar u Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku školu Stanka Ožanića. Drugo mjesto je pripalo Đani Predavan,a treće  je osvojila Laura Kršulović.