PU bjelovarsko-bilogorska izvještava o novim slučajevima računalnih prevara na našem području. Ovaj put prevarena je 77- godišnjakinja s bjelovarskog područja i 25-godišnjak s čazmanskog područja.

77-godišnjakinja s bjelovarskog područja prijavila je da je prije dva tjedna stupila u kontakt s prodavateljem koji je oglasio putem društvene mreže da povoljno prodaje invalidskih skuter. U razgovoru, prodavatelj ju je tražio da s obje strane uslika svoju bankovnu karticu, što je ona u dobroj vjeri učinila te mu fotografije poslala. Potom ju je kontaktirala nepoznata muška osoba i zatražila da u mobilnoj aplikaciji potvrdi transakciju, a što je ona također učinila. Naknadno je zaprimila nekoliko poziva u kojima se od nje tražilo da kupi a-bonove na ime plaćanja carine, a što je ona također učinila i nepoznatoj osobi ustupila kodove s bonova. Naknadnim uvidom u stanje računa utvrdila je da joj je u nekoliko navrata s računa isplaćen novac, a budući da skuter nije zaprimila, shvatila je da je prevarena i oštećena za gotovo 800 eura.

25-godišnjak s čazmanskog  područja je prije dva dana stupio u kontakt s prodavateljem skupocjenog mobitela i dogovorio kupovinu i plaćanje putem servisa Internet oglasnika u  koji je unio svoje osobne podatke i podatke ključa mobilnog bankarstva te identifikacijski kod koji je zaprimio putem telefona, nakon čega su s njegovog računa bez odobrenja izvršene dvije transakcije od 1 680 eura, a koje on nije odobrio, tako da je i on prevaren.

I ovog puta iz PU bjelovarsko-bilogorske  ističu da nikada nikome ne trebate davati nikakve podatke o svojoj bankovnoj kartici. Posebice ne serijski broj i rok valjanosti kartice kao niti ključeve mobilnog bankarstva. Isto tako ne dostavljajte presliku svojih osobnih dokumenata niti bankovnih kartica koji mogu poslužiti za transakcije ili identifikaciju kako ne biste postali žrtve  ovakvih računalnih prevara.