U Dubravi je u utorak, 19. ožujka, održana  skupština Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (HUSIM), na kojoj je na početku predsjednik  Saveza  Damir Horvatić istaknuo ključne napore saveza u unapređenju stočarstva i mljekarstva tijekom protekle godine, posebno naglašavajući genotipizaciju goveda kao sredstvo za poboljšanje kvalitete stočnog fonda.

Također je najavio potpisivanje ugovora o ulasku  u njemačko-austrijsko-češki sustav vrednovanja goveda te povećanje sredstava s Ministarstvom poljoprivrede radi zapošljavanja dodatnog terenskog osoblja. U sklopu napora za unapređenje sektora, istaknuta je izgradnja Regionalnog centra za razvoj stočarstva u Dubravi, čiju je skoru realizaciju Horvatić najavio.

Na skupštini su se obratili i lokalni dužnosnici, među kojima je načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša  izrazio zadovoljstvo što će upravo njihova općina biti domaćin budućeg regionalnog centra za razvoj stočarstva. Okroša je istaknuo značaj lokalnih mljekara i poljoprivrednika, uključujući i OPG Emine Burek, dobitnika nagrade za najboljeg mljekara u RH.

Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i stočarstvo Zagrebačke županije, naglasio je podršku županije poljoprivrednicima, posebno stočarima, te najavio financijske potpore i organizaciju manifestacija u sektoru poljoprivrede.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek pohvalio je aktivnosti HUSIM-a kao jednog od najaktivnijih saveza u stočarstvu, te najavio snažnu potporu Ministarstva sektoru mljekarstva u narednim godinama, uključujući financijska sredstva za obnovu i povećanje proizvodnje mlijeka.

U zaključku, Tušek je izrazio očekivanje da će HUSIM dostaviti potrebnu dokumentaciju za izgradnju Regionalnog centra za razvoj stočarstva, a Ministarstvo će osigurati financijska sredstva za realizaciju tog projekta. Ova inicijativa predstavlja značajan korak u unapređenju stočarstva i poljoprivrede u Hrvatskoj, s ciljem poboljšanja prihoda i održivosti proizvodnje.