Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak održao je konferenciju za novinare kako bi se osvrnuo na nedavne kontroverze oko parkiranja za osobe s invaliditetom u gradu. Hrebak je naglasio da se problem ne odnosi na nedavno donesene odluke već na odluku iz 2014. godine.

U svom obraćanju, Hrebak je istaknuo potrebu za revidiranjem te odluke u suradnji s relevantnim stručnim službama i Komunalcem kako bi se prilagodila suvremenim potrebama i praksama drugih gradova.

– Nikakva gradska uprava, nikakav zločesti Hrebak nije donio skandaloznu odluku da se kažnjavaju invalidne osobe da se ne mogu parkirati na području Grada Bjelovara, naglasio je Hrebak. Najavio je i da će odluku stručne službe u suradnji s Komunalcem razmotriti i dati prijedloge za izmjene i prilagode današnjem trenutku.

– Da vidimo kakve su prakse u drugim gradovima i što bismo mi trebali napraviti danas u Bjelovaru da se odluka stara deset godina unaprijedi da nitko ne bude oštećen, ali isto tako da ne uvedemo bezakonje. Mora postojati neki red u gradu. Vi dobro znate da svaka čast invalidima, ali imamo isto tako i njihove sinove, kćeri, bake, djedove i tako dalje. Dovoljno je samo staviti s druge strane vjetrobranskog stakla oznaku za invalide i ja sam invalid. Nositelj te aktivnosti je osoba koja je doista invalid. Međutim, to je postalo popularno da svatko koristi upravo tu kartu, da imamo razne druge osobe koje koriste tu privilegiju na koje nemaju pravo. To je jasno vidljivo i mi to znamo. Međutim, kažem, tu treba vidjeti kako doskočiti tom problemu, kaže Hrebak koji je također istaknuo potrebu za očuvanjem integriteta gradskih garaža.

– Meni je nelogično i nepošteno da primjerice parking u javnoj gradskoj garaži koji bi trebao biti skuplji, koriste stanari na isti način kao da parkiraju ispred svoje zgrade. Dakle, istom karticom i istom cijenom plaćaš parking ispred svoje zgrade kao stanar i ta ista kartica ti vrijedi za parking u gradskoj garaži. Treba znati da postoje ljudi koji po pet, šest dana ne izlaze iz gradske garaže jer im vrijedi ta kartica stanara. Netko tko je stanar u blizini garaže pod privilegiranim uvjetima može parkirati u istoj toj garaži, dok netko drugi može kao stanar parkirati samo na otvorenom i na svježem zraku. Mislim da to nije pošteno i u razgovoru smo s Komunalcem da se i taj problem riješi te da garaža doista bude mjesto na kojem će se parkirati upravo vozila koja je trebaju koristiti, istaknuo je.
Uz to, Hrebak je najavio otvoreni dijalog s udrugama osoba s invaliditetom kako bi se osiguralo da njihova prava budu adekvatno zastupljena u revidiranoj odluci.

– Naravno da ćemo mi u dogovoru s Udrugom tjelesnih invalida Grada Bjelovara i s drugim udrugama koje promiču prava invalidnih osoba razgovarati, sjesti i naći najbolji mogući način da se ova odluka revidira i da se modernizira, zaključio je Hrebak.

Pročelnica Kristina Kocur, rasvijetlila je pojedinosti o odluci o parkiranju u Bjelovaru. Odluka datira još od 31. ožujka 2014. godine, a sadrži odredbe koje oslobađaju od naplate parkiranja određene skupine vozila, uključujući službena vozila Ministarstva unutarnjih poslova, hitne pomoći, vatrogasna vozila te službena vozila Grada Bjelovara, kao i vozila osoba s invaliditetom pod uvjetom da imaju propisane oznake i parkirana su na mjestima označenim za invalide.

Kocur je naglasila potrebu za revizijom ove odluke, posebno ističući potrebu za promjenom terminologije s “invalidi” na “osobe s invaliditetom”. Dodatno, istaknula je da Komunalac, gradska tvrtka zadužena za komunalne usluge, već duže vrijeme prati trendove parkiranja te da nedostatak parkirnih mjesta u Bjelovaru nije samo problem za osobe s invaliditetom, već općenito za sve građane.

Predsjednica Uprave Komunalca d.o.o. Bjelovar, Ivana Jurković Piščević, istaknula je važnost pridržavanja propisa u vezi s parkiranjem te naglasila da je odluka u skladu s tadašnjim zakonskim propisima. Primjerice, 2021. godine donesen je Pravilnik o uporabi parkirališne karte namijenjene osobama s invaliditetom, koji jasno definira uvjete korištenja te karte. U tom pravilniku niti jednom riječju ne spominju se redovna parkirališna mjesta.


Jurković Piščević istaknula je i problem ograničenog broja parkirališnih mjesta koje planiraju riješiti novim parkirnim mjestima i izgradnjom nove podzemne garaže. Govoreći o primjeni zakona i pravilnika istaknula je važnost svjesnosti građana. Uz to, najavila je provođenje akcija kako bi se suzbila zloupotreba parkirališnih mjesta, kao i planova za proširenje zona pod naplatom parkiranja.