Italija planira prestati slati fotografije s kamera za kontrolu brzine zbog zabrinutosti za privatnost, objavilo je u subotu talijansko ministarstvo prometa.

Ministarstvo je priopćilo da će se vozačima koji budu uhvaćeni u prekoračenju brzine samo slati obavijesti o kazni na njihovu adresu, piše DW.

Vlasti će koristiti samo slike snimljene kamerama za kontrolu brzine ako vozač uloži službeni prigovor na kaznu. List Corriere della Sera izvijestio je da su dekret odobrile talijanske službe za zaštitu podataka, prenosi T-portal.

Novine su objavile da je bilo raznih izvješća o neuspjelim vezama, brakovima ili poslovnim dogovorima nakon što su fotografije snimljene kamerama za kontrolu brzine otkrile da je u njihovom automobilu netko za koga se ne očekuje da putuje s njima.

Zamjenik premijerke i ministar prometa Matteo Salvini u više je navrata kritizirao korištenje kamera za kontrolu brzine u gonjenju prometnih prekršaja, tvrdeći da ih općine koriste za stvaranje prihoda.

‘Moramo spasiti živote prevencijom i kontrolama, ali također spasiti novčanike građana tako što ćemo ih osloboditi anarhije kamera za brzinu’, rekao je ministar prometa Matteo Salvini, a prenosi Corriere della Sera.

Ministar je naveo da bi kamere za brzinu trebale ostati u visokorizičnim područjima, uključujući blizinu škola i bolnica, ‘ali ne na dvotračnim cestama kako bi se oporezivali i maltretirali vozači’.

Prema nacrtu uredbe koju citira Corriere della Sera, kamere za kontrolu brzine moraju se postaviti kako bi se jamčila sigurnost i cirkulacija prometa, a ne kako bi se prikupljao novac za općinska vijeća.

Italija ima oko 11 000 kamera za kontrolu brzine – više od bilo koje druge zemlje članice EU-a, prenosi T-portal.