Udruga žena Gudovac u subotu 9. ožujka bila je domaćin 4. izložbe pisanica u Gudovcu, a uz to svi posjetitelji imali su priliku svjedočiti povijesnom trenutku jer je prije otvorenja izložbe obilježeno otvaranje trajnog postava Gudovačke pisanice u centru mjesta, ispred doma. Eksponat od pleksiglasa, vjerna replika Gudovačke pisanice, postavljena je kao trajni podsjetnik na bogatu kulturnu baštinu ovog područja.

– 2003. na arheološkom nalazištu Gudovac-Gradina pronađena je u fragmentima pisanica koja je izrađena u 15. stoljeću  od kokošjeg jajeta, oslikana voskom motivima srca i obojana korom od luka. Udruga žena Gudovac osnovana je 2016. s ciljem očuvanja kulturne baštine te je našim radom Gudovačka pisanica dobila na značaju. Izrađujemo repliku na kokošjim jajima, oslikavamo voskom i korom od luka. Posebno se želim zahvaliti dvjema tvrtkama koje su nam kroz svoje donacije rada i materijala omogućile ovaj postav u centru mjesta. To su tvrtka AB gradnja mještanina Branka Andrejevića koja je betonirala podlogu i tvrtka Art metali Damira Božičevića, gudovačkog zeta koji je izradio metalni nosač. Također se želim zahvaliti i članovima klubova i White City Raiders koji su popravili mali nedostatak koji se desio na ploči.  Želimo se zahvaliti i udruzi Bjelovarski slavuji koja je prijavom projekta „Aktivno starenje“ ostvarila sredstva iz fondova Europske unije. Udruga žena Gudovac bila je partner u projektu i nabavila ovu pisanicu od pleksiglasa. Oslikali smo ju na radionicama koje je vodio Zlatko Sabolović, predsjednik Udruge Likovnog udruženja Bjelovar. Želimo se zahvaliti gradonačelniku i Gradu Bjelovaru koji su nas  financijski podržavali u mnogim projektima od našeg osnutka, pa tako i u ovom. Najviše želim zahvaliti članicama Udruge žena Gudovac koje nesebičnim radom i angažmanom ulažu u svoj kreativni rad i sve slobodno vrijeme u rad ove udruge. Posebno su se potrudile oko uređenja ovog mjesta i sadnje trajnica oko pisanice, kazala je predsjednica Udruge žena Gudovac Vesna Belošević.

4. izložbu pisanica u Gudovcu i postavljanje replike Gudovačke pisanice u centru mjesta podržao je svojim prisustvom gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak i zahvalio Udruzi žena Gudovac  na tome što svake godine njeguju ovu tradiciju.

– Jako je lijepo vidjeti vas sve ovdje sa željom da čuvate tradiciju i da čuvate ove povijesne vrijednosti, jer malo ljudi je to znalo, a danas već polako Gudovac i Bjelovar postaju sve poznatiji i u hrvatskim i u drugim okvirima upravo po ovom nalazištu i upravo po činjenici da smo ovdje pronašli najstariju pisanicu u Europi. Još jednom hvala svima na trudu. Hvala i vašim donatorima koji su vam pomogli da ovdje napravimo ovaj stalni postav Gudovačke , odnosno bjelovarske pisanice kao nekakav trajni spomen upravo  na tu jednu povijesnu činjenicu koja je nepravedno bila zanemarena. Svima veliko hvala na ovome što radite za Gudovac,  na onom što radite za Gudovačku  pisanicu i  općenito na angažmanu koji svi vi  predstavnici raznih udruga radite za društvene aktivnosti našega grada, kazao je gradonačelnik Hrebak.