Bolest, posebno ona teška nikada nije dobro došla bez obzira koliko imali godina. Od nje svi pomalo strahujemo pogotovo u današnje vrijeme. Živimo brzo, svi smo pod stresom, hranimo se  nepravilno i  nezdravo. Treba li se onda čuditi da nikad više teško bolesne djece i mladih ljudi…!? Jedna od njih je i Lucija.

Lucija vodi borbu s Non-Hodgkin limfomom od 2021.godine. Nakon kratke pauze, bolest se vratila . Ovoga puta Lucija treba našu pomoć i zatražila ju je na FB stranici. Njen statutus dijelimo u cijelosti:

  • Dragi svi, vjerojatno većina zna da sam 2021.g. dobila Non-Hodgkin limfom i prošla kemoterapije + autolognu transplantaciju. Limfom je tijekom 2022.g. mirovao, a onda se krajem te godine ponovno i vratio pa sam tako prošlo ljeto išla na nova 3 ciklusa kemoterapije. Sviđa mu se kod mene pa je odlučio i nakon toga malo ostati  I tako već 3 mjeseca obavljam pretrage i ustanovljeno je da je on tu i dalje, a s obzirom da imam rijetku vrstu NH jedina opcija liječenja koja mi još preostaje je transplantacija koštane srži.
  • E sad, pišem ovu objavu sa jednom zamolbom za sebe, ali i za sve ostale oboljele od ovakvih bolesti.  Ove godine ću se podvrgnuti transplantaciji, ali s obzirom da nemam braće i sestara, a darivatelji mogu biti oni u kategoriji od 18 do 40 godina života, za mene će se tražiti nesrodni darivatelj putem registra. S obzirom da ne postoji mogućnost da se moji prijatelji i obitelj testiraju direktno za mene, želim vas koji želite i imate mogućnosti potaknuti na upis u Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži jer tako možda pomognete meni ili nekome drugome tko prolazi kroz hematološku bolest.
  • Upis je jednostavan, u Zagrebu se može obaviti u Petrovoj ili na Rebru, a u RH postoji još 8 centara. Neki gradovi organiziraju i upis preko Zaklade Ana Rukavina (barem sam tako načula). Prilikom upisa u Registar vadi se epruveta krvi za tipizaciju. Tad ste upisani u Registar i ako ste potencijalni darivatelj nekome zovu vas za daljnje korake. U svakom trenutku se može i odustati.
  • Bila bih i više nego zahvalna kada bi razmislili o upisu u Registar i tako pomogli nama koji čekamo svog spasitelja  U nastavku link s informacijama: https://www.kbc-zagreb.hr/hrvatski-registar-dobrovoljnih…

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik