Iako ne pripada kategoriji knjižnica koje ju trebaju imati, Gradska knjižnica Mato Lovrak Grubišno Polje se osim odjela za odrasle, dječjeg i studijskog odjela s čitaonicom može pohvaliti zanimljivom Zavičajnom zbirkom.-Prikupljamo i u zbirku dodajemo sve što je vezano za naš zavičaj, odnosno grad i okolna mjesta-pojašnjava ravnateljica knjižnice Jelena Ćafor.

Tako posjetitelji knjižnice na jednom mjestu mogu doznati više informacija o ovom području kroz različite knjige, ali i drugu građu poput razglednice, starih izdanja novina, video snimki, DVD-a i audio kaseta, te druge građe poput fotografija, ilustracija, slika, kipića i drugih.

Često korisnici knjižnica vole potražiti najstariju građu koja je posebno zanimljiva jer potječe iz nekog drugog vremena i time je izravni doticaj s poviješću. U grubišnopoljskoj knjižnici su to upravo djela iz Zavičajne zbirke, poput opusa znakovitog grubišnopoljskog župnika Ivana Nepomuka Jemeršića. Najviše se ističe njegova bilježnica, odnosno rukopis iz 1897. godine.-To je najstarija knjiga za koju znademo kada je nastala. Riječ je ustvari o prijepisu njegovoga djela Hrvatski narod, koji je zbog toga što nije odgovarao tadašnjoj vlasti ubrzo nakon objave spaljen. Pojedini dijelovi uratka morali su proći cenzuru i nakon izbacivanja pojedinih poglavlja je mogao biti objavljen. Rukopis koji imamo je onaj s izbačenim poglavljima-pojašnjava ravnateljica.

Više o temi u 174. broju 043 Bjelovarsko-bilogorskog vjesnika koji je dostupan od 7. ožujka