U okviru manifestacije Mjesec češkoga materinskoga jezika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji grubišnopoljska OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića bila je domaćica natjecanja u izražajnom čitanju naglas te kreativnom prikazu pročitane knjige za učenike čeških osnovnih škola ‘Čitanje te mijenja’ i ‘Lapbook’. Na natjecanju su učenici koji pohađaju nastavu na češkom jeziku naglas čitali ulomke iz knjiga na tom jeziku.

-Cilj natjecanja je da učenici nauče pričati o pročitanom štivu i da pročitano znaju predstaviti drugima, ali istovremeno nauče reći nešto i o sebi-kaže Silvana Zeman Orozović, predsjednica Savjeta za školska pitanja Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, dodajući da češka manjina puno ulaže u njegovanje češkoga kao jednog od važnih europskih jezika, ali se istovremeno bore s asimilacijom.

Na natjecanju je nastupilo tridesetak učenika iz četiriju škola i u nekoliko starosnih kategorija. Prema modelu A iz ČOŠ J. A. Komenskog Daruvar i ČOŠ Josipa Ružičke Končanica, prema modelu B učenici Gimnazije Daruvar i prema modelu C OŠ I. Nepomuka Jemeršića G. Polje.

Više pročitajte u 173. broju 043 Bjelovarsko-bilogorskog vjesnika