Uvijek pozitivna u svojih 30 godina postojanja, Općina Sirač i u 2024.godini nastavlja već dobro poznatim putem. Vodi se računa o svima od onih najmlađih do onih najstarijih. Načelnik Igor Supan:

-Mislimo na naše stare mještane kojima pomažemo kroz program „Zaželi“ te im osiguravamo božićnice.

Prate se i  mlade obitelji koje se sufinanciraju potporama u nekoliko segmenata. Jedan od njih je sufinanciranje stambenog pitanja. Načelnik Igor Supan:

-Jako smo zadovoljni što možemo mladim ljudima pomoći a vjerujem da i njima uvijek dobro dođu dodatna financijska sredstva. Prošle godine  javilo se 12 mladih obitelji za koje smo izdvojili 47 tisuća eura.  Neki su obnavljali a njih čak 5 se javilo za kupovinu kuće, što nam je siguran znak da ostaju u Siraču.

Obnova Hrvatskog  doma u Siraču ulazi u svoju završnu fazu. To znači da se radi na uređenju kuhinje, sanitarnog čvora kao i prilaznih staza. Projekt vrijednosti 78 tisuća eura potpomognut je jednim dijelom od strane Ministarstva regionalnog razvoja, točnije s 32 tisuće eura.

-S obzirom da je potražnja za domovima porasla, uzeli smo si za obavezu srediti domove po cijeloj Općini Sirač. Tako dom u Siraču ulazi u završnu fazu. Dom u Šibovcu je završen kao i onaj u Bijeloj.  Za obnovu su preostala još dva,  onaj u Miljanovcu za koji smo dobili građevinsku dozvolu i onaj u Pakranima. -pojasnio je načelnik Općine Sirač Supan Igor.

Ono što je novo je postavljanje prometne signalizacije koja će prvenstveno u ovom slučaju služiti kao usporivač prometa.  Sufinancirano od strane Ministarstva unutarnjih poslova u iznosu od 70 posto , u Općinu Sirač pristiglo je nešto više od 50 tisuća eura. Načelnik Igor Supan:

-U vrlo skoro vrijeme očekujemo postavljanje semafora kod pješačkog prijelaza kod crkve u Siraču. Naime, zbog velike frekvencije teretnog prometa ali i velikih brzina koje se tamo razvijaju, aplicirali smo na projekt i evo nakon trećeg pokušaja uspjeli. Ovo nam je jako bitno prvenstveno zbog sigurnosti djece koja u velikoj mjeri koriste upravo taj pješački prijelaz.

Kao i prošle godine, tako će se i ove godine u ovoj Općini pratiti trendovi u poljoprivredi, gospodarstvu te će raspisivati pozivi za potpore za koje je bio veliki interes.

-Za potpore u gospodarstvu javilo nam se 12 gospodarstvenika koje smo pomogli s 30 tisuća eura. U tom slučaju posebno pratimo nova zapošljavanja što nam je itekako bitno.  Po prvi puta smo prošle godine raspisali i potpore za poljoprivrednike  gdje je najviše sredstava odobreno za nabavu nove mehanizacije. -objašnjava načelnik Supan

U Općini Sirač aktivno se radi i na zaštiti okoliša, što znači da se redovno aplicira na natječaje i projekte resornog ministarstva, održavaju se radionice a nabavili su se i kontejneri za odlaganje stakla.

Izvor 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik