Provedenim izvidima i dovršenim kriminalističkim istraživanjem temeljem naloga Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru policijski službenici Službe kriminalističke policije su utvrdili osnovanu sumnju da su 59-godišnjakinja i 55- godišnjak, koji su u vrijeme počinjenja kaznenih djela obavljali poslove rukovoditeljice računovodstva i direktora komunalnog poduzeća, počinili više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta.

Postoji osnovana sumnja da su 59-godišnjakinja i 55-godišnjak u razdoblju od 1. siječnja 2015. godine do 14. studenoga 2022. godine zajedno počinili 23 kaznena djela Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. Kaznenog zakona od čega 9 kaznenih djela kojima je probavljena znatna imovinska korist ili pričinjena znatna imovinska šteta. 

 Osnovano se sumnja da je 59-godišnjakinja u više navrata protupravno bez pravne osnove s računa poduzeća isplaćivala novčana sredstva na svoje privatne račune i u bankama plaćala rate kredita za sebe i članove svoje obitelji te da je u više navrata protupravno bez pravne osnove isplaćivala novčana sredstva na račune pravnih i fizičkih osoba plaćajući robu i usluge za sebe i članove svoje obitelji. Za 55-godišnjaka je utvrđena osnova sumnje da kao direktor poduzeća nije poslovanje vodio s pažnjom urednog i savjesnog gospodarstvenika jer nije vršio kontrolu rada 59-godišnjakinje.
Utvrđena je i osnovana sumnja da je 59-godišnjakinja sama počinila 5 kaznenih djela od čega 3 kaznena djela Krivotvorenje službene ili poslovne isprave iz članka 279. kaznenog zakona, 1 kazneno djelo Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. Kaznenog zakona i 1 kazneno djelo Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz članka 248. Kaznenog zakona.
Osnovano se sumnja da je 59-godišnjakinja u tri navrata sačinila ugovore o cesijama u kojima je lažno navela da njen obrt ima nenaplaćena novčana potraživanja prema komunalnom poduzeću temeljem čega je robu i usluge za svoj obrt platila novčanim sredstvima komunalnog poduzeća te kao rukovoditelj računovodstva nije trgovačke i poslovne knjige vodila potpuno i uredno jer je netočno knjižila podatke o plaćanjima, a dio dokumentacije o plaćanjima prikrila ili uništila.
Ukupna materijala šteta nastala počinjenjem navedenih kaznenih djela iznosi 4.808.111,13 kuna ili 638.146,01 eura. 
Tijekom provođenja izvida i kriminalističkog istraživanja utvrđena je i  osnovana sumnja da je 35-godišnjakinja, bivša zaposlenica komunalnog poduzeća, počinila kaznena djela pronevjere  i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.
Sumnja se da je ona kao zaposlenica komunalnog poduzeća, u razdoblju od 4. travnja do 24. listopada 2022. godine, vodila blagajničko poslovanje, te je u više navrata iz blagajne podignula novac radi gotovinskog plaćanja prema dobavljačima i  podignuta novčana sredstva protupravno zadržala za sebe pri čemu je u poslovnu dokumentaciju unosila  lažne podatke o isplatama iz blagajne. Na takav način je 35-godišnjakinja pribavila sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 13.651,06 kn ili 1.811,81 eura, oštetivši za taj iznos komunalno poduzeće. Protiv nje slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru.