Foto/Davor Kirin

Otvorena je izložba “DUPLA IGRA Lihtenštajn – Hrvatska”. Ova izložba istovremeno ima svoje postave u Čazmi i Lihtenštajnu, a otvorenje je bilo putem video veze.
Ova inovativna suradnja rezultat je zajedničkog rada članova Udruge čazmanskih umjetnika “čARTer” i članova društva profesionalnih umjetnika Lihtenštajna “Visarte”, pod vodstvom interdisciplinarne umjetnice Ursule Wolf.

Inicijativa za ovu izložbu potekla je od člana “čARTera”, Vlade Franjevića, koji je svoju ideju o suradnji s kolegama iz Lihtenštajna nosio sa sobom gdje god da se nalazio. Sada, s tehnološkim napretkom i mogućnostima video veza, ta je ideja postala stvarnost.

– Ta ideja za izložbu je postojala cijelo vrijeme dok sam bio vani. Naravno, nije bilo te mogućnosti jer nisam mogao istovremeno biti na dva različita mjesta, a teško mi je bilo pronaći partnere koji bi to odradili ovdje na terenu, a da bi ovaj koncept funkcionirao onako kako sam ga zamislio. Sada je situacija drugačija, budući da sam ovdje, pokrenuo sam stvar s ljudima koji su tamo, kazao je Franjević.

U Lihtenštajnu, radove izložene na ovoj manifestaciji predstavljaju članovi “čARTera”: Matko Antolčić, Neda Culeta, Vlado Franjević, Saša Golubović, Slađan Lipovec, Franjo Matešin, Iva Mihekovec, Jadranka Piršljin, Rajka Poljak Franjević i Vedran Premuž. Njihova djela bit će dostupna publici putem neprekinute video prezentacije i u samom izložbenom prostoru. Istovremeno, u Čazmi će posjetitelji imati priliku vidjeti radove umjetnika iz Lihtenštajna.

Foto/Davor Kirin

Likovni postav izložbe u Čazmi, uz Vladu Franjevića, realizirala je Maja Cepetić Rogić, ravnateljica Centra za kulturu i gradskog muzeja. Ona ističe da je ova izložba posebna jer spaja suvremeni umjetnički izričaj s naprednom tehnologijom.

– Veseli me svakako vidjeti toliko posjetitelja na otvorenju izložbe. Izložba jest drugačija od drugih jer uključuje reprodukciju jednog suvremenog umjetničkog izričaja, a uključena je i suvremena tehnologija, pa je bilo moguće da smo zahvaljujući tome izložbu istovremeno otvorili i u Lihtenštajnu, gdje izlažu čazmanski umjetnici, te u Čazmi, gdje imamo izložbu lihtenštajnskih umjetnika, rekla je Cepetić Rogić.

Izložbu u Čazmi je otvorio gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak koji je izrazio zadovoljstvo zbog velikog koraka koji je udruga “čARTer” napravila u kratkom periodu od osnutka. Naglasio je važnost ove suradnje koja spaja umjetnost malog mjesta poput Čazme s umjetnicima iz Lihtenštajna.