Sve su brojnija kućanstva u Garešnici koja su se odlučila kao kućnog ljubimca držati psa i protiv toga nitko nema ništa, ali je istovremeno i sve više građana koji se žale na neodgovorno ponašanje vlasnika pasa. Tako nam se nedavno požalila jedna Garešničanka  koja nam je rekla da u njezinu ulicu već duže vrijeme dolazi jedan lovački pas koji ulazi u dvorišta obiteljskih kuća i mokri gdje god stigne te unosi nemir i nelagodu ljudima koji tom ulicom šetaju s djecom i psima.

Puštanje pasa bez nadzora je samo jedan od primjera na koji upozoravaju Garešničani, a mnogi se žale na vršenje nužde od strane pasa po gradskim ulicama, koje su zbog psećeg izmeta postala prava „minska polja“ u kojima se lako može ugaziti u pseći izmet koji se potom raznosi. Kako doznajemo u gradskom komunalnom redarstvu koje stalno upozorava vlasnike pasa na njihovu obvezu odgovornog ponašanja, iz godine u godinu javljaju se isti problemi.

Obveza je vlasnika psa da svog ljubimca ne smije puštati bez nadzora na javnu površinu nego ga mora voditi na povodcu, a kod sebe je dužan imati vrećicu u koju će pokupiti izmet. No, iako mnogi vlasnici tu obvezu poštuju ima onih koji se na nju oglušuju i njima prijete novčane kazne. Pse je zabranjeno puštati na dječja igrališta, u parkove i cvjetnjake, a sukladno gradskoj odluci ne smije ih se uvoditi na mjesta gdje se poslužuje hrana kao ni u trgovine, ljekarne, zdravstvene ustanove, groblja, banke i na gradsku tržnicu.

Problem je i napuštanje pasa koje neki vlasnici ostavljaju uoči sezone cijepljenja ili to rade s štencima u slučaju nekontroliranog razmnožavanja. Napuštanje životinja je zabranjeno i kažnjivo, a kao rješenje tog problema gradski komunalni redar poziva vlasnike da na vrijeme kastriraju i steriliziraju svoje kućne ljubimce. Vlasnici su dužni i čipirati svoje pse i to se uglavnom poštuje mada ima onih vlasnika koji i to izbjegavaju. No, nadležne službe to posebno kontroliraju, obilaze kućanstva i postupaju po prijavama.

Izvor 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik